Figueres

«Dones de Figueres», un calendari «d’homenatge i reconeixement» per al 2023

El «Setmanari de l’Alt Empordà» i l’Ajuntament de Figueres editen un calendari dedicat a dotze dones que posen el nom a carrers de la ciutat

Glòria Compte és la imatge del mes de gener

Glòria Compte és la imatge del mes de gener / Emporda.info

Emporda.info

L’edició d’aquest dimarts 20 de desembre del Setmanari de l’Alt Empordà inclou, de franc per a tots els lectors, el calendari de paret de l’any 2023, editat conjuntament amb l’Ajuntament de Figueres. Un calendari que, en paraules de l’alcaldessa de Figueres Agnès Lladó, és un «reconeixement i un homenatge a dones figuerenques que malauradament, massa vegades, no han estat prou reconegudes». Dones com Montserrat Vayreda, Glòria Compte, Mey Raholoa o Montserrat Minobis que donen nom a un carrer o plaça de Figueres.

«Massa pocs carrers de la nostra ciutat tenien nom de dona i, per això, hem apostat per feminitzar el nomenclàtor», declara Lladó sobre un llistat, el de dones que tenen un espai públic a la seva memòria, de la qual han sortit les dotze protagonistes d’aquest calendari. Són: Glòria Compte (gener), Maria Àngels Anglada (febrer), Mey Rahola (març), Isabel-Clara Simó (abril), Montserrat Minobis (maig), Maria Perxés (juny), Montserrat Vayreda (juliol), Carme Guasch (agost), Ángeles Santos (setembre), Pilar Heras (octubre), Dolors Juárez (novembre) i Camil·la Lloret (desembre).

Mey Rahola és la imatge del mes de març

Mey Rahola és la imatge del mes de març / Emporda.info

L’any 2007, el Setmanari de l’Alt Empordà, el Consell Comarcal i els Amics de la Unesco van editar, per Sant Jordi, el calendari Itinerari literari per les escultures de l’Alt Empordà. Aquell treball va ser l’embrió d’una col·lecció de calendaris de paret que, des del 2010, editen l’Ajuntament i aquest setmanari.

L’any 2010 es va dedicar als diferents aspectes que fan ciutat. Després vindrien Jo també treballo per Figueres (2011); Ciutat de mercats i fires (2012); Figueres, ciutat educadora (2013); Figueres, la ciutat de les persones (2014); Símbols de ciutat (2015); Records de Figueres (2016, 2017 i 2018); Museu de l’Empordà (2019); Monturiol 200 anys (2020), Històries de la ciutat (2021) i La ciutat d’ahir i d’avui (2022).

Montserrat Minobis és la imatge del mes de maig

Montserrat Minobis és la imatge del mes de maig / Emporda.info