Els veïns de Sant Miquel de Fluvià han tingut l’oportunitat de veure un dels treballs fotogràfics que Jordi Mestre va fer en la dècada dels 80, dedicat a tots aquells temporers que anaven a fer la campanya del raïm a França des d’Andalusia, Extremadura, Múrcia o el País Valencià. L’exposició La verema dels 80. Una emigració civilitzada va estar instal·lada uns dies (del 13 al 15 d’agost) a l’Abadia de Sant Miquel de Fluvià i el propi autor en va fer una presentació als visitants. Aquesta mostra ha recorregut al llarg dels anys nombrosos espais expositius. És el resultat d’un treball periodístic realitzat fa quatre dècades, quan el desplaçament dels treballadors temporers a la verema francesa des de l’Estat espanyol era un fet habitual cada tardor. Un retrat de vides molt particulars.

Resulta que el reportatge, amb fotografies de Jordi Mestre i textos de Xavier Martí Ylla, es va publicar l’any 1983 a El Periódico, amb les limitacions lògiques d’espai d’un mitjà de comunicació en paper. Al cap de trenta anys, aquell reportatge va adquirir una nova dimensió que justificava una recuperació molt més completa del reportatge original (ben conservat per Jordi Mestre) i transformat en l’exposició que, ara, s’ha pogut veure a Sant Miquel de Fluvià.

Les fotografies fixen diversos moments: des de la sortida de les cases a l’arribada a les vinyes i també els treballs de recol·lecció, les condicions de treball i l’allotjament dels temporers.