Ángel Schlesser (Santander, 7 d’agost de 1957) ha sigut guardonat aquest dilluns amb el Premio Nacional de Diseño de Moda, corresponent a l’any 2022, a proposta del jurat. Aquest premi, concedit anualment pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros.

El jurat ha reconegut el dissenyador, el nom del qual és Ángel Fernández Ovejero, per «la completa trajectòria artística i emprenedora d’un creador espanyol que va consolidar una determinada estètica fins a fer-la reconeixible internacionalment, de línies pures i innovadores».

Oda a la dona professional

A més, el jurat ha assenyalat que «la seva obra descriu una atenció cap a dones professionals i contemporànies, que suposa un exemple per a les joves generacions de dissenyadors».

El modista de Santander va començar la seva carrera professional de la mà de Juan Rufete el 1983, i des de 1990 és un ‘clàssic’ realitzant desfilades a la madrilenya Passarela Cibeles.

També és coneguda i reconeguda la seva trajectòria per col·laborar amb el vestuari de projectes cinematogràfics de David Menkes i Alfonso Albacete i, posteriorment, amb Alejandro Amenábar, al vestuari de l’oscaritzada ‘Mar adentro’.

Fora del món tèxtil, Schlesser ha llançat altres projectes, com per exemple, una línia de perfums. El 1999 va llançar la seva primera fragància i línia de bany femenina ‘Ángel Schlesser Femme’ i el 2003 es va introduir en el món de la joieria..

El Premio Nacional de Diseño de Moda recompensa la meritòria tasca del guardonat a través d’una obra que, en aquest àmbit creatiu, s’hagi fet pública durant el 2021 o, en casos degudament motivats, a una completa trajectòria professional al llarg del temps.

Jurat

El jurat ha estat presidit per Adriana Moscoso del Prado Hernández, directora general d’Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació; i com a vicepresident ha actuat Carlo Penna Gómez, subdirector general de Promoció d’Indústries Culturals.

Com a vocals han actuat Helena López de Hierro D’Aubarede, directora del Museo del Traje.. Centre d’Investigació del Patrimoni Etnològic (CIPE); Antonio Alvarado Almarcha, Premio Nacional de Diseño de Moda de 2021; Natalia Bengoechea Navarrete, especialista en tendències i directora artística de Madrid Es Moda; Héctor Jareño Amieva, dissenyador i comissari especialista; María José Soler Cera, periodista i escriptora especialitzada en moda, Andrés Aberasturi Páez, dissenyador, empresari i especialista en moda; i Maria Ángeles López Fernández Cao, especialista en moda i en investigacions des de la perspectiva de gènere.