La celebració itinerant del quarantè aniversari de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) fa parada al Cercle Sport de Figueres, el 15 de març, a les 7 de la tarda, amb un acte obert a tothom que inclou una taula rodona i una actuació musical. L'EMPORDÀ, com a mitjà amfitrió de la commemoració, ha organitzat una taula rodona, que reuneix les periodistes altempordaneses Clara Cabezas, Rosa de Diego i Anna Punsí, per parlar sobre "Dones i Periodisme". Moderarà la conferència la responsable de canals de l’Empordà, Mairena Rivas.

Quant a les ponents, Clara Cabezas Monjonell (la Jonquera, 1971) és directora de l’àrea de Programació i Imatge de Televisió de Catalunya; Rosa de Diego Masdevall (Llers, 1973) és directora i presentadora del programa "Llibres Píxels i Valors" a Ràdio 4 i forma part de l’equip de Cafè d’Idees, de Gemma Nierga, a La 2 de TVE, i Anna Punsí i Lladó (Vilafant, 1978) s’ha especialitzat en periodisme de successos i tribunals i, actualment, forma part de l’equip del programa Crims, de Catalunya Ràdio i TV3.

L’acte de celebració dels 40 anys de Premsa Comarcal, que té l’entrada lliure, també inclou les intervencions del president de l’ACPC, Francesc Fàbregas; el director editorial de l’Empordà, Carles Ayats, i l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó. La commemoració es tancarà amb una actuació musical a càrrec de Josep Maria Surrell i Albert Monjó.

Josep Maria Surrell i Albert Monjó ofereixen una actuació musical en l’acte commemoratiu Borja Balsera Morcillo

La història de l’entitat

Amb motiu de l’aniversari, l’entitat ha editat un llibre que repassa les quatre dècades d’història: "Premsa comarcal: la memòria de la vida quotidiana de Catalunya". L’autor de l’obra és l’historiador Lluís Costa, professor titular de la Universitat de Girona en els graus de Publicitat i Relacions Públiques i Comunicació Cultural. Costa ha explicat que «l’ACPC va néixer en el moment just que esclatava l’aparició de mitjans de premsa local, i encara que el seu naixement no va ser fàcil, al llarg dels anys s’ha vist que han anat agafant protagonisme i han consolidat la seva tasca assolint uns elevats nivells de pertinença i d’identificació amb el territori i la seva gent».

El llibre radiografia temes com la normalització de la llengua catalana, el patrimoni periodístic català, la precarietat econòmica de la premsa comarcal en els seus inicis i la més recent i dificultosa adaptació als nous formats.