Amb l'objectiu de contenir la pandèmia de la Covid-19, declarada al març de l'any passat, les restriccions en matèria de salut pública han anat canviant, com també ho han fet els nombrosos controls que els Mossos d'Esquadra han realitzat. Per evitar l'expansió del virus s'han anat imposant restriccions de viatges, quarantenes, confinaments, cancel·lacions d'esdeveniments de tota mena i el tancament d'establiments. Els mossos han fet un seguiment exhaustiu d'aquestes mesures i per tant el contacte amb el ciutadà a peu de carrer ha estat molt directe i freqüent.

La mobilitat i la llibertat de circulació s'han vist sovint afectades, especialment durant les nits. Aquest fet ha comportat que els agents han rebut tot tipus d'arguments i explicacions per part d'aquells ciutadans que tenien la intenció de desplaçar-se amb total normalitat. Un cop acabat l'estat d'alarma, han fet un recull amb els fets més curiosos i les històries més inversemblants que s'han trobat com a excusa per saltar-se les restriccions. A Twitter han publicat un fil amb algunes d'elles.

Des d'una persona que volia comprovar expressament si la sancionarien per incomplir el confinament comarcal fins a una altra que necessitava donar tombs nocturns amb el cotxe per aconseguir adormir al seu nadó. En aquests cas són dos exemples de Vic, però n'hi ha molts més.

El cas d'un veí de Figueres que va trencar el confinament domiciliari perquè havia estat contractat per anar a fer un servei sexual a domicili, també forma part de la llista que han fet els Mossos.

Anar tota una família des de Gandesa a un ginecòleg ubicat a més de 200 quilòmetres de distància, o desplaçar-se des de Lleida fins a l'Hospitalet de l'Infant per portar una jaqueta al fill per a una entrevista de treball, van ser altres de les qüestions que el cos s'ha trobat.