Albert Gassull va participar divendres passat en la quarta sessió de la desena edició del cicle Punt de Lectura, als jardins de la societat la Concòrdia d'Agullana, on es van reunir una seixantena de persones.

Després del seu debut literari ara fa 7 anys amb Males arts, Gassull publica ara L'instant precís, una novel·la negra centrada en l'experiència frenètica d'un protagonista en la vida del qual la fotografia i la música de jazz tenen un protagonisme especial.

En la seva xerrada, Gassull va explicar que en aquesta segona novel·la el conflicte que mou l'acció del protagonista del relat és un conflicte intern i això suposa una dificultat afegida. Gassull explora el sentiment de la por i la transformació d'aquest en un sentiment de culpa que porta el fotògraf protagonista del relat a perdre el control de la seva vida.

Arquitecte de formació i d'ofici, membre de la formació musical La locomotora negra, en la qual toca el saxo, Gassull va comentar que la seva vocació per la literatura parteix de la seva condició de lector voraç i va afegir que el fet d'haver-se inscrit en un curs d'escriptura a l'Ateneu Barcelonès va resultar clau per fer-lo decidir a llançar-se a l'aventura d'escriure relats. Durant la seva exposició, Gassull va exposar que, a l'hora de crear un relat, sempre parteix d'una experiència personal, però necessita anar des de la totalitat a la particularitat. «No sabria escriure una novel·la si no sé molt bé on vaig», va dir, i encara va matisar: «Necessito tenir clar el mapa de la història que explicaré. Després puc deixar-me anar i actuar de manera més intuïtiva, cosa que s'assembla a allò que passa quan toques jazz».

Exigent i rigorós, Gassull diu que el preocupa més obtenir l'èxit de públic que l'èxit de crítica i va donar detalls que expliquen les dificultats que cal superar per aconseguir que, una vegada una novel·la està escrita, pugui sortir publicada per una bona editorial.

Aquest dilluns, dia 17 d'agost, Núria Pradas ha presentar Tota una vida per recordar, guanyadora del premi Ramon Llull, i el proper divendres 21 d'agost el sisè autor programat és Quim Español, el qual ha fet el seu debut com a novel·lista amb Francesca. Les sessions literàries són a les 19 hores als jardins de la Concòrdia.