El tècnic de jardinera municipal de l'Ajuntament de Vilafant ha observat aquests dies la presència de diversos exemplars de la tortuga mediterrània a El Manol. Per l'Ajuntament, "és una bona notícia perquè ens indica un ambient en bon estat i divers".

La tortuga mediterrànea (Testudo hermanni) és una espècie difícil de veure: tenen una bona vista i són sensibles a les vibracions el que fa que davant, la presència de persones, s’amaguin ràpidament. També si fa massa calor, excaven forats o s’amaguen en esquerdes.

Són unes tortugues amb la cuirassa és d'un groc-daurat molt intens que es va enfosquint a mesura que envelleixen (poden arribar als 100 anys). Són bàsicament vegetarianes encara que poden completar la dieta amb petits invertebrats de forma ocasional.

Les tortugues mediterrànies corren el risc de desaparèixer en estat salvatge sobretot per causes humanes (de l'ús de pesticides, el trànsit, els incendis, la destrucció del medi ambient, la urbanització o la captura il·legal).

L'Ajuntament de Vilafant fa una crida per mantenir el nostre entorn: si tenim un entorn de qualitat, podrem continuar observant i gaudint d’aquest curiós animal. Només cal respectar la vegetació, recollir les deixalles i caminar en silenci.

La tortuga mediterrània és una espècie en extinció i està protegida legalment. Queda absolutament prohibida la captura o tenir-la com a animal de companyia.