El confinament pel coronavirus ha obligat a tancar al públic els museus per tot Espanya. Però moltes d'aquestes institucions, especialment les de major grandària, han activat diverses iniciatives a través de les seves pàgines web. Visites virtuals, videoanàlisis d'algunes de les seves obres mestres, diaris online d'artistes o cursos d'expert gratuïts són algunes de les activitats disponibles per als amants de l'art en les pàgines de diversos museus.

Museu del Prado

El Museu Nacional del Prado manté habitualment una intensa activitat tant en el seu web com en les xarxes socials. A través del seu web es poden accedir a explicacions detallades dels seus fons i a diversos materials entorn de les col·leccions. A més, en el seu compte d'Instagram, @museoprado, i en el seu canal de YouTube es pot accedir a desenes d'explicacions d'obres i col·leccions, i als enregistraments de conferències, entre altres materials.

A més, arran del confinament pel coronavirus, el Museu del Prado ha reactivat dos reeixits MOOC, cursos en línia conduïts per experts, entorn de l'obra de Velázquez i El Bosco. Les inscripcions ja estan obertes.

Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia

Un altre museu amb una forta web, el Reina Sofia, ha reforçat la seva secció multimèdia, que recull un gran nombre de vídeos i àudios de la programació del Museu, amb motiu del confinament. A més, compta amb la Ràdio del Museu Reina Sofia, on es pot accedir a podcast sobre les exposicions i enregistraments relacionats amb artistes i mostres, i el microsite Repensar Guernica, que permet aprofundir sobre l'obra mestra de Pablo Picasso.

Museu Nacional Thyssen-Bornemisza

Amb l'etiqueta #ThyssenDesdeCasa, el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza ofereix visites virtuals a l'exposició de Rembrandt o a la col·lecció permanent, vídeos temàtics, publicacions online i diverses activitats educatives.

Rembrandt y el retrato en Ámsterdam, 1590-1670 from Museo Thyssen-Bornemisza on Vimeo.

Museu Guggenheim de Bilbao

El Guggenheim ha pujat al seu web i als seus perfils oficials en xarxes socials diferents continguts multimèdia sobre la seva col·lecció i sobre les mostres que té actualment exposades. A més de trobades amb els artistes o explicacions de les obres, el Guggenheim ha pujat vídeos en els quals es pot veure el muntatge d'algunes exposicions, com la de Olafur Eliasson, la mostres estrella d'aquest primer trimestre de l'any.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

El MACBA ha activat un particular "Diari de confinament" en el qual, cada dia, comparteix amb els visitants reflexionis entorn de mostres i muntatges que plantegen "vivències de distanciament del món i obres que porten implícita una proposta d'acció". Peter Friedl i Donald Crowhurst van inaugurar una experiència que es revela imprescindible per als amants de l'art contemporani. Com a complement, es pot aprofundir en els continguts sobre exposicions en el seu web i en els vídeos del seu canal de YouTube.

Museu de Belles arts de Bilbao

El principal museu regional de Belles arts d'Espanya, el Museu de Belles arts de Bilbao, reforça els seus continguts web i les publicacions en les seves xarxes socials i el seu nodrit canal de YouTube. A més, en el seu web ofereix visites virtuals i publicacions per a descarregar, entorn de les seves col·leccions i exposicions.