S'acosten llargues jornades de confinament domèstic. Amb tota seguretat, el consum de televisió es dispararà en els pròxims dies, tant en obert com a través de les plataformes en línia, però més enllà de les pantalles hi ha un insondable menú d'opcions per passar el temps sense pensar en l'amenaça del coronavirus. Queden per davant moltes hores per matar, però poc espai on poder fer-ho. En la majoria dels casos, caldrà passar aquest temps d'incertesa entre els metres quadrats de cada casa.

En aquestes circumstàncies tan particulars, una activitat tan senzilla, assequible i econòmica com la papiroflèxia es revela com una arma infal·lible per mantenir les mans ocupades mentre evitem que la ment romangui preocupada. Ho sap bé l'arquitecte madrileny Manuel Carrasco, que porta onze anys vivint de l'art de plegar papers i avui té a gala ser un dels majors experts en origami d'Espanya.

Passió per l'origami

El 2011, quan la crisi va tirar per terra les expectatives de futur de la seva professió, va decidir obrir a Madrid un local dedicat a la papiroflèxia japonesa, tècnica que va descobrir visitant el pavelló nipó de l'Expo de Sevilla de 1992, i de la qual va des llavors enamorat.

En l'última dècada, per Mínimum Origami, la seva petita botiga-taller de barri de Chamberí, han passat molts clients interessats en comprar els materials, les figures de paper i els manuals que ven. Però, sobretot, han desfilat desenes d'alumnes de totes les edats als quals ha transmès la seva passió per l'origami en les classes que imparteix cada dia. "I hi ha una norma que mai falla: quan es fan amb el maneig de plegar papers, a tots se'ls va passant el temps sense adonar-se'n. És habitual que es faci l'hora d'acabar la classe i preguntin sorpresos: ja hem acabat?", explica.

Segons l'opinió de Carrasco, la papiroflèxia té efectes balsàmics per a la ment i gimnàstics per a les mans. "Aquells minuts i hores que passes pendent de plegar la peça de paper per crear la figura que busques, estàs tan concentrat en aquesta tasca que no penses en res més. T'oblides de les preocupacions i se't va del cap fins a la noció de l' temps ", reconeix.

Art barat

En el cas dels menors, que aquests dies estan per casa avorrits mà sobre mà o pendents de les tauletes i la tele, el benefici es multiplica. "Estan en edat de desenvolupament mental i l'origami els ajuda a entrenar la psicomotricitat fina i el sentit espacial. També els obliga a romandre concentrats en una tasca fixa, una cosa fonamental en aquesta fase de les seves vides", destaca aquest expert.

I a sobre, és un art barat. "Amb uns quants papers quadrats i els tutorials que hi ha a internet, les hores de confinament domèstic es passen volant sense necessitat de fer grans desemborsaments", assegura Carrasco, creador de figures de paper que han estat utilitzades en campanyes publicitàries de marques com Coca- Cola o Loewe.

A la quarantena del coronavirus, la papiroflèxia es presenta com una finestra a l'evasió sense necessitat de sortir de la sala de casa. A través d'aquests vídeos de Youtube es pot aprendre a fer fàcilment figures com la grua, la guineu, el peix i el conill. Quan acabi el confinament, es pot tenir un autèntic zoològic de paper a casa.