«Em dic Manolo Cereto, soc de Nerja, Málaga, capital de la Costa del Sol, cent mil bars i una llibreria. En els bars, pots assabentarte de tot allò que passa. L'altre dia vaig escoltar una dona dir-li a una altra: Maria, hi ha algú malalt a casa teva? No hi ha ningú malalt, per què ho dius? Doncs perquè he vist sortir un metge de casa teva. I això què hi té a veure, jo vaig veure sortir de la teva un militar i no et vaig preguntar si estàvem en guerra».

Manolo Cereto dona una pinzellada del seu humor en totes les presentacions. Com a monologuista, diu que no pot sortir de casa seva sense un acudit. Té 63 anys. Tot i ser andalús de naixement, bona part de la seva vida la va passar a Barcelona. Ara ja fa més de vint anys que resideix a Llançà i és d'allò més conegut entre els veïns i les veïnes de la població, pel seu humor i per com li agrada divertir la gent.

Va estudiar interpretació a Barcelona i, juntament amb uns amics, va formar un grup per dedicar-se a fer teatre de l'absurd. Assegura que es divertia moltíssim, no només actuant sinó també en els assajos, però el grup es va dissoldre i ell va encaminar el seu projecte d'interpretació en solitari. «Vaig pensar que per fer allò que més m'agrada fer no necessito ningú. Em vaig especialitzar en els monòlegs, perquè m'agrada l'humor i allò que més em fa gaudir és veure la gent riure i passar-ho bé», explica.

Aquesta faceta l'ha portat a col·laborar en nombroses activitats benèfiques, com la campanya Un somriure per la leucèmia, de la Fundació Josep Carreras. Confessa que, mentre tingui energia, seguirà fent humor, sempre des del respecte i vetllant perquè les seves paraules no fereixin ni ofenguin cap persona del públic.

En els seus monòlegs, gairebé sempre utilitza anècdotes que li passen a ell mateix o a persones del seu entorn. També acostuma a inventar personatges ficticis. A part de les ocasions en què puja als escenaris per fer algun dels seus espectacles, hi ha molts altres moments en què Manolo Cereto aconsegueix transformarse.

Per Nadal, per exemple, es vesteix de Pare Noel, de pastoret, de patge, de portador del carbó a la cavalcada de Reis... Com a home estàtua, s'ha plantat no només a Llançà, sinó també a Figueres i a Roses, mantenint-se estàtic sobre una bici, o assegut en un vàter, o dins d'una tele, o fent d'atleta grec i fins i tot de mariner de ferro rovellat sobre una barca. Quan se celebra la marató a Llançà, el trobareu a la línia de sortida fent un xou, disfressat.

Perquè, això sí, de disfresses en té un bon munt. El còmic comenta que darrerament està pensant a recopilar fotografies en què apareix encarnant algun dels seus personatges per fer-ne una exposició. «He perdut el compte de quants personatges he fet, segur que més de trenta o més de quaranta», somriu.

Cura de tots els detalls

Cura de tots els detallsEl Carnaval és una de les seves festes preferides. Es preocupa molt per la disfressa que ha de lluir, sempre per lliure, en solitari, seleccionant amb molta cura cada detall perquè quedi com a ell més li agrada. Acostuma a desfilar pels carrers durant el dia, perquè pot aprofitar per entrar a les botigues i als bars a saludar, en un ambient en el qual se sent més còmode que a la nit. Aquest any, el veureu vestit de Joker. Diu que fins i tot està assajant el riure tan peculiar d'aquest personatge perquè el vol «clavar».

Julia Gómez, perruquera professional, caracteritzant el seu marit. FOTO: EDUARD MARTÍ

Manolo Cereto fa tàndem amb la seva dona, Julia Gómez, que aporta l'estilisme, el maquillatge i la creativitat, sempre des d'un segon pla. Julia Gómez regenta una perruqueria a Llançà i és professional d'aquest àmbit. Ella busca la roba, els dissenys, els cosmètics, els pentinats, les perruques... però sempre pensant en el seu marit, perquè ni es disfressa ni participa dels seus espectacles d'humor. «Per a ella, tot ha de ser perfecte. M'ajuda moltíssim perquè sap combinar-ho tot molt bé», assenyala Manolo Cereto. El matrimoni té tres fills.