Gerard Ruiz Palou va néixer al Port de la Selva fa 33 anys. És un apassionat de la seva terra i, allà on viatja per feina, sempre té temps per fer d'ambaixador i donar a conèixer productes autòctons als seus companys de professió. El seu nom rubrica la seva empresa: A Cocktail Time By Gerard Ruiz. El cocteler altempordanès ha fet arribar la seva creativat a esdeveniments de nivell, com el Trofeu Comte de Godó; els festivals de Peralada, Porta Ferrada i Cap Roig; els Premis Cactus; Temporada Alta; el Mobile World Congress, i el Camp Nou.

Un any més, la seva firma ha estat present, aquest gener mateix, als Premis Gaudí i els seus còctels han captivat la gent del cinema. El Cocktail Gaudí 2020 i el Catifa Vermella els ha creat de forma única i exclusiva inspirant-se en aquesta frase: «Ens agrada més el cinema que la realitat».

Gerard Ruiz va cursar els estudis de perit d'assegurances especialitzat en automòbils, res a veure amb el món de la cocteleria, però, des dels 13 anys, ha estat treballant a l'hostaleria. «Sempre intentava estar darrere la barra, no em preguntis per què. La Lourdes del restaurant Bellavista, al Port de la Selva, em va ensenyar a fer el meu primer còctel, la sangria, de ben jovenet», recorda.

Quan estudiava a Barcelona, va treballar en diferents clubs i bars. Va ser aleshores quan va començar a aprendre a fer aquelles combinacions més bàsiques: el mojito, la caipirinha i la pinya colada. Però on realment va entrar de ple en l'ofici de bàrman va ser a Londres. Gerard Ruiz tenia 24 anys quan va marxar a Anglaterra a aprendre cocteleria, i a practicar l'anglès. «El primer curs que vaig fer va ser amb en Wayne Collins, un bàrman molt conegut a Anglaterra», anota.

En preguntar-li què és per a ell un còctel, respon: «És una barreja de diferents begudes amb alcohol o sense per crear-ne una de nova». La seva especialitat és la cocteleria d'autor inspirada en el territori. És per aquesta raó que cadascun dels seus còctels té uns ingredients que no falten mai: «Per una banda, passió i creativitat, i, per l'altra, una bona història amb la qual ens inspirem i producte de la millor qualitat».

La inspiració ha portat Gerard Ruiz i el seu equip a crear una infinitat de còctels que els fan gaudir, però en destaca un que li agrada especialment. «És el Gran Masturbador, inspirat en Dalí i Gala. És un còctel amb diferents textures, amb una presentació impecable i amb el qual fem que el client participi en part de l'elaboració, creant una experiència que va més enllà del simple fet de beure un còctel».

A banda de liderar A Cocktail Time By Gerard Ruiz, el cocteler altempordanès fa tres anys que col·labora amb l'empresa d'Olot Beveland, com a brand ambassador, ensenyant a empreses d'arreu del món com aplicar els diferents productes en la cocteleria, a més de tècniques de venda. La seva expertesa ja la coneixen a Corea i Dubai, països d'entre els molts als quals ha viatjat. A més a més, Gerard Ruiz treballa amb Coca-Cola, amb el Patronat de Turisme Costa Brava i amb la DO Empordà, entre altres marques i entitats, aportant tot el seu enginy cocteler.

El fet de treballar darrere la barra li ha fet viure experiències i anècdotes de tots colors. Diu que algunes es poden explicar però que d'altres és millor guardar-les hermèticament. Ens comparteix aquestes: «Des de rebre molt bones propines, noies que em donen els seus números de telèfon, separar dos amics que es barallaven i després seguir amb la festa com si no hagués passat res, intentar marxar sense pagar, i mil més. La majoria divertides».

Gerard Ruiz assegura que grans personatges de la història de la cocteleria han creat les seves signatures i se'ls coneix per això, però també toca de peus a terra: «És una molt bon sortida professional, però t'ha d'agradar. Com dic sempre, s'ha de néixer per treballar a l'hostaleria». Ell és membre de la junta de l'associació Professionals de Sala, «una entitat dedicada a intentar professionalitzar i donar la importància que es mereix a la sala, organitzant formacions i quedades i compartint experiències amb professionals del sector».