Quan en Cappu, el cavall de Tanja Lutteropp (Kassel, Alemanya, 1987) es va lesionar, la seva propietària va començar a indagar la manera de com podia ajudar-lo. «Jo no sabia què li passava, va començar a posar-se més trist i distant i la connexió entre nosaltres s’anava apagant, el seu comportament havia canviat». Va ser un osteòpata de cavalls, que va venir des de Jerez de la Frontera, «qui em va explicar que al meu cavall li feia mal l’esquena, s’havia lesionat després que li posessin malament unes fer­radures». A partir d’aquí la seva propietària va començar a investigar fins a trobar la manera de recuperar l’harmonia, la unió, l’equilibri i la confiança amb el cavall, a través de l’osteopatia. «Vaig conèixer el mètode Poyet, primer el vaig experimentar en mi mateixa i després vaig comprendre que també el podia aplicar en els animals per ajudar al seu benestar físic». Lutteropp explica que «el que té d’especial és que és un mètode molt suau, no és estructural, dona moviment als ossos i, a partir d’aquí, el cos s’equilibra».

Tanja Lutteropp va entrar en contacte als nou anys amb el món dels cavalls i sempre ha realitzat feines relacionades amb els animals. Els animals són complexos i els coneixements que es té sobre ells van augmentant, «per això sempre s’ha d’anar aprenent». Un cop va aprendre com ajudar el seu cavall va decidir que volia ajudar molts altres animals i els propietaris «que estan en la mateixa situació que em vaig trobar jo, tristos, sense esperances quan tothom et diu que és normal el que li passa a la teva mascota».

Les tècniques que utilitza no s’allunyen de l’osteopatia humana, s’han adaptat als animals i són naturals: «De seguida veus un canvi en els animals impressionant». De vegades els propietaris detecten que l’animal està trist, apagat, no vol córrer, ni jugar, potser té una coixera, no pot pujar al sofà o mostra una certa agressivitat i comencen a mossegar. Són canvis que responen al dolor que senten: «Quan algú els vol tocar pot ser que cridin, s’amaguin i es comporten així a causa del dolor, saben que si algú els toca els farà mal». La Tanja explica el cas d’una gossa que no es podia moure i l’estaven a punt de sacrificar: «La vaig ajudar amb una hèrnia discal que tenia. La gossa feia dos passos i es desequilibrava». Primer tenen por que els toquis, comenta la Tanja, però a poc a poc els vas tranquil·litzant i després d’una sessió, recorda, «la gossa va començar a caminar amb normalitat i vam poder fer un passeig, semblava un miracle». Els resultats parlen per si mateixos i es veu el progrés en l’animal: «A poc a poc els vas descontracturant, els animals senten que s’alliberen i el dolor se’n va».

Entre els seus clients de quatre potes, també hi ha els cavalls i els gats: «A aquests te’ls has realment de guanyar, són molt desconfiats». Per Tanja, la seva missió més important és «fer entendre la gent que no només es tracta de curar, sinó que també és molt important prevenir i fer manteniment. Per exemple, si ho fem amb els gossos que són més joves i encara no han desenvolupat una malaltia, podran viure més anys i amb més bona qualitat de vida». L’osteopatia animal -encara pocs professionals s’hi dediquen i «a la comarca no en conec cap que ofereixi aquest servei-», diu Lutteropp, és un mètode que cal donar a conèixer. Ofereix els seus serveis a l’empresa Personimals i per poder donar suport als propietaris que es troben lluny de la seva àrea d’acció, per millorar el benestar físic i anímic de les seves mascotes, ofereix un taller de formació en línia amb el títol Disminueix el seu dolor i augmenteu la vostra felicitat.

El treball amb animals és una feina que no requereix esforç per la Tanja que equilibra els animals fins a aconseguir retornar-los a un estat de tranquil·litat: «Al final el que volen, com nosaltres és tenir pau i calma». També es dedica a l’educació canina. «Sempre he tingut animals a casa i un do per connectar amb els ells», per això molt aviat va començar a treballar en aquest àmbit: «Amb poques sessions, ajudo els animals a solucionar el comportament que els causa l’estrès». Recentment, al càmping Castell Mar de Castelló d’Empúries, va oferir tallers de coaching per a gossos i cursos de creixement personal a través dels cavalls.