El fortianenc Martí Camps Frigola, de 17 anys, ha trobat en la natura el desig de plasmar-la en les seves fotografies. Una imatge que va capturar amb la seva càmera, l'últim Nadal al Marroc, ha estat una de les guanyadores del Concurs Internacional de Fotografia de Natura i Muntanya MontPhoto 2019, en la categoria de Participació Jove. El festival fotogràfic, que en aquesta darrera edició ha hagut de fer una selecció entre 13.000 imatges presentades per autors d'arreu del món, s'ha celebrat a Lloret de Mar, i Martí Camps hi ha pogut veure exposada la seva obra «Textures».

Enmig de la immensitat del desert del Sàhara, durant unes vacances familiars al país africà, el jove va caminar per les dunes, carregat amb l'equip de fotografia, «buscant fotos amb bona llum».

MARTÍ CAMPS

Queia el sol i va centrar part de la seva atenció sobre les textures que es dibuixaven a la sorra i que accentuaven les línies. «Em trobava en una vall molt gran i vaig pensar que buscar composicions més concretes, en lloc de generalitzar, seria millor. De seguida vaig veure tres dunes que es creuaven creant unes línies molt interessants gràcies a la llum i a les textures i aquest en va ser el resultat». Així descriu l'autor el seu treball.

Els elements ben equilibrats

Els elements ben equilibratsPer a ell, «la natura i la fotografia són una combinació perfecta». Explica amb entusiasme com li agrada explorar els paisatges, amb tranquil·litat, sense presses. «Miro una zona, m'hi estic uns minuts, camino, observo diferents punts de vista. Cada imatge té la seva essència. Busco expressar l'escena del paisatge que miro. Busco la composició, munto el trípode, regulo la càmera fins que tots els elements estan ben equilibrats, perquè la imatge sigui agradable visualment. Així és com connecto amb la natura, em poso més en la pell d'en Martí fotògraf de paisatge», comenta el fortianenc.

Va acabar el Batxillerat Artístic el curs passat i, a partir d'aquí, se li obrien dos camins: o entrar al CIFOG de Girona, a fer el Cicle Formatiu de Grau Superior de Fotografia i Il·luminació, o a l'ERAM, per fer estudis universitaris de Fotografia, Vídeo, Disseny i Dibuix artístic. «Jo el que vull és aprendre molta pràctica i teoria de fotografia. Vull indagar en programes d'edició. Vaig triar el cicle perquè és més pràctic. Estic molt bé perquè estic aprenent moltíssim», assegura el jove fotògraf, al qual l'atrauen els treballs de referents de prestigi com Ansel Adams i Thomas Heathon, entre molts altres.

Actualment, dispara amb una Nikon D5600, que li van regalar els seus pares un estiu, en acabar 3r d'ESO, en veure com de feliç se sentia el seu fill fent fotografies. «Vaig començar a utilitzar el mode manual, a ajustar jo mateix als paràmetres de la càmera, a fer-la servir bé, a utilitzar el trípode, a jugar amb les configuracions. El món de la fotografia em va captivar. Anava mirant els treballs d'altres fotògrafs, m'anava inspirant. Vaig provar el retrat, la fotografia urbana, però el paisatge va ser el que em va agradar més, de llarg, perquè des de sempre m'ha agradat molt la natura», exposa Martí Camps.

De fet, va despertar el seu interès per la fotografia associant-la a una altra de les seves grans aficions, el Tricking, el Free-Running i el Parkour, uns esports que ell practica des de fa anys. Amb la idea d'immortalitzar en instantànies i en vídeos els salts acrobàtics, va utilitzar una GoPro, càmera amb la qual es va introduir en el món de la imatge abans de tenir la Nikon D5600. De mica en mica, es va començar a aficionar a prémer el disparador, fins al punt que, quan tenia 15 anys, una de les seves fotografies, captada a la platja de la Rubina, a Empuriabrava, va ser seleccionada com a Photo of the Day al portal internacional GoPro.com, superant els centenars de milers de like en molt poca estona. «Aquell reconeixement em va posar molt content. No podia deixar de mirar la foto, perquè m'agradava molt, i a partir d'aleshores vaig començar a fer més fotos amb la GoPro i a investigar sobre fotografia», somriu.