«Avui fa 33 anys que va néixer la famosa cigonya Guita en una incubadora de Albalate de Cinca, i ens va arribar als Aiguamolls al cap de 4 dies. Els que vàrem fer de pares, Jordi Sargatal i Bernat Garrigós, i de padrins Rosa Llinás i Robert Pradell; els autors del primer conte, Jordi Jané i Ramon Pujol Boira; i els de Terra de Gantes, Toni Llobet, Josep Espigulé i Deli Saavedra, més Maria Carbó, Aleix Comes, Marta Julià, Eduard Marquès, Jordi Martí i Lluís Picart, junt a milers de persones, la recordem! I li podem explicar que ara ja nien unes 120 parelles de cigonyes a l'Empordà!».

Aquestes emotives paraules les ha escrit l'ornitòleg Jordi Sargatal en una publicació al seu compte de Facebook, acompanyades d'un recull d'imatges que recorden la presència de l'entranyable cigonya al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

ARXIU JORDI SARGATAL

La cigonya Guita es va convertir a finals dels anys vuitanta en el símbol dels Aiguamolls. La convivència amb les persones va fer-la “molt humana” i li va facilitar el paper que li tenien assignat: el d'esquer mediambiental. Va ser tanta la fama que va adquirir l'animal que li han dedicat llibres, cançons, poemes i fins i tot un esdeveniment anual: la Festa de la Cigonya. La Guita va morir el 2004, estimada pels seus progenitors humans com una filla i considerada pionera de la seducció ambiental.

ARXIU JORDI SARGATAL