La nord-americana Karen Keskulla Uhlenbeck s'ha convertit avui en la primera dona a guanyar el premi Abel, considerat el "Nobel" de les matemàtiques, en la dècada i mitja d'història del guardó. Uhlenbeck, de 76 anys, va ser premiada pels seus "èxits pioners" sobre equacions diferencials parcials geomètriques, la teoria de gauge i els sistemes integrables", així com per l"impacte fonamental" del seu treball en temes d'anàlisi, geometria i física matemàtica, segons la sentència difosa avui a Oslo.

L'Acadèmia Noruega de les Ciències i les Lletres va ressaltar que Uhlenbeck, adscrita a la Universitat d'Austin (EUA), és una de les fundadores de l'anàlisi geomètric modern i que la seva perspectiva s'ha implantat en les matemàtiques i ha conduït a alguns dels avenços "més espectaculars" en aquest camp en els últims 40 anys. "Les seves teories han revolucionat la nostra manera d'entendre les superfícies mínimes, com la formada per les bombolles de sabó, i els problemes de minimització generals en dimensions més altes", va explicar el president del comitè, Hans Munthe-Kaas.

Les tècniques i mètodes d'anàlisi global desenvolupats per Uhlenbeck formen part "de la caixa d'eines de tot geòmetra i analista" i el seu treball és la base també dels models geomètrics contemporanis aplicats en matemàtica i en física. El jurat va destacar també que Uhlenbeck és "un model a emular i una ferma defensora de la igualtat de gènere en el món de les Ciències i les Matemàtiques".

Nascuda a Cleveland (EUA) el 1942, Karen Uhlenbeck es va graduar a la Universitat de Michigan i es va doctorar a la de Brandeis, però va ser a la de Chicago, durant la dècada de 1980, on es va convertir en un referent internacional. La matemàtica nord-americana succeeix en el palmarès del premi al canadenc Robert P. Langlands, distingit l'any passat "pel seu programa visionari que connecta les teories de la representació i dels números".