L'associació Siwei d'Intercanvi Cultural Xina-Catalunya organitza la celebració de l'Any Nou Xinès, aquest diumenge a la tarda, a l'auditori Caputxins de Figueres. Aquesta festa també se celebra a Girona, Olot i Banyoles amb la col·laboració dels Ajuntaments respectius.

Membres de l'associació expliquen que «fa 30 anys quan van començar a arribar a Girona immigrants d'origen xinès, i fins a dia d'avui a la província de Girona, ja hi conviuen més de 5000 residents xinesos». Com apunten són treballadors i estudiosos, han vingut amb ganes de contribuir a la societat amb la seva dedicació i treball diari. Aprenent les llengües catalana i castellana, també conserven estretament la seva pròpia cultura original.

L'Associació SiWei d'Intercanvi Cultural Xina-Catalunya, com una entitat cultural sense ànim de lucre, es dedica «a construir camins per apropar la nostra comunitat a la societat i aconseguir una bona i millor integració sociocultural allà on estem».

Per commemorar aquest esdeveniment s'han preparat diverses activitats per gaudir en col·lectivitat i mostrar un xic la manera xinesa de donar la benvinguda al Nou Any del Porc. «Farem segons la tradicional manera de l'opera de Pequín, decoració de màscares. Explicarem la importància de la cal·ligrafia a La Xina i com iniciar-se a la seva pràctica», comenten. Així, també estan previstes «endevinalles i dites de la nostres cultures, jugant i premiant als més petits . I una introducció a l'historia del Té xinès, varietats, costum i ritus cerimonials».

Seguidament a l'escenari, amb ajuda del professors, alumnes i col·laboradors de la nostra Associació, «hem preparat un espectacle amb danses tradicionals de diferents parts del país, una mostra de Wu-Shu al estil més pur, amb la participació del nostre Mestre Tong, fent coincidir la tant coneguda dita de «mens sana in corpore sano». A l'acte no hi faltarà una cantada i interpretació de poemes per part dels alumnes de l'entitat, així com un concurs i jocs d'habilitat xinesos.