Quedem amb el fisioterapeuta figuerenc, nascut a Barcelona fa 44 anys, Ignasi Cabré Dachs per parlar sobre la seva faceta de casteller, i, de seguida, m'adverteix que té xerrera per estona, perquè el tema li apassiona. Reconeix que abans de ser casteller, aquest món li era bastant indiferent, que no li havia cridat mai l'atenció i que, potser sí, s'havia aturat algun cop a veure castells, però per casualitat, no perquè hi hagués anat expressament. Va ser un pacient seu, un dels històrics caps de colla de Figueres, Jordi Lozano, qui el va animar a descobrir les torres humanes. «De mica en mica, em va anar convencent fins que un dia vaig anar a un assaig i vaig veure que allò m'agradava moltíssim», recorda. Resulta que ara és ell el cap de colla.

Aquest primer contacte es va produir el 2010, quan el seu fill Pol tenia 4 anys i la petita Martina era un nadó de mesos. Ignasi Cabré va engrescar la seva dona i els nens a fer castells i, des d'aleshores, la família s'ho pren amb un compromís i una responsabilitat incondicionals. «Tot són valors positius», diu el casteller, i n'enumera uns quants: «La companyonia, el treball en equip, el respecte, la inclusió social i la diversitat».

Ignasi Cabré se sent afortunat que la seva dona i els seus fills comparteixin amb ell la passió castellera: «Per a una persona que es vol dedicar als castells com jo, és vital, és bàsic comptar amb la família. Si no fos així, no podria ser casteller, perquè aquesta és una afició que t'acaba prenent moltes hores, no només les cinc setmanals que dediquem als assajos. Si no fos per la meva dona i els meus fills, segur que no ho podria fer ni al mateix ritme ni tants anys seguits».

La primera vegada que Ignasi Cabré va participar en un castell va ser a les parts més davanteres de la pinya, amb una concentració màxima, recorda. Per a ell, va ser molt important, sobretot al principi d'entrar a la colla però mai ha deixat de fer-ho, escoltar allò que expliquen els més veterans. «Aprens que adquireixes un compromís, que els castells no és una festa de diumenge, sinó que cal ser constant en els assajos, treballar amb molt de sentit i saber en quin lloc et trobes», observa.

Un pilar de tres al pessebre

Ve a l'entrevista amb una samarreta castellera i quan li pregunto si és un friqui dels castells contesta que no ho pensa, però que en el pessebre que fan a casa seva hi ha un pilar de tres caganers pintats de lila, casualment el color dels Merlots, la Colla Castellera de Figueres. «A vegades, quan estic amb amics que no són castellers i els parlo de castells, sí que em veuen una mica com el friqui del grup», somriu.

Diu que, quan pot, va a fer d'espectador de jornades castelleres, com aquell que va a veure partits de futbol. «Els castells són apassionants, són divertits i, a més, són representants de la cultura popular catalana», decreta Ignasi Cabré, i de la seva gran implicació en la seva colla destaca l'esforç que hi dediquen tots plegats, i tenir bons companys i amics. «El cercle social de la colla va molt més enllà dels castells», anota.

La seva professió de fisioterapeuta l'ha volgut desvincular totalment del que fa quan es posa en la pell del casteller. «Jo em prenc els castells com a oci i a la colla no vull fer feina. Tinc una cosa i una altra absolutament separades. La feina és la feina i quan vaig al local d'assaig no vull treballar, i menys passar visites gratis», afirma, tot i que també ha explicat que la seva consulta és un dels establiments Punt Lila que ofereixen avantatges i descomptes als castellers.

Fa només uns dies, el 30 de novembre, la Colla Castellera de Figueres, els Merlots, ha celebrat l'assemblea en què Ignasi Cabré ha tornat a ser escollit cap de colla, una sessió en què també s'ha donat llum verda a una modificació que estableix que aquest càrrec, inclòs en la junta tècnica, no tindrà una durada d'un any, com fins ara, sinó de dos. La idea dels Merlots és establir també un mandat de dos anys per a la junta directiva i, d'aquesta manera, s'aconsegueix que l'equip tècnic i l'equip administratiu treballin en paral·lel però amb un projecte únic i comú.

Els castellers figuerencs han tancat una temporada de grans èxits que ha culminat amb el premi que aquest novembre els ha concedit la secció «Ara castells», del diari Ara, com a colla més segura de tot Catalunya.