09 de novembre de 2018
09.11.2018

L'experiment del puzle, o per què no hem de lloar la intel·ligència dels nostres fills

La manera en què felicitem podria tenir conseqüències en l'actitud dels alumnes

09.11.2018 | 20:02
L'experiment del puzle, o per què no hem de lloar la intel·ligència dels nostres fills

"Si volen oferir un regal als seus fills, el millor que poden fer és ensenyar-los a estimar els reptes, sentir curiositat, gaudir de l'esforç i seguir aprenent. D'aquesta manera, no hauran de ser esclaus de les lloances. Lloar la intel·ligència dels nens perjudica la motivació ". Aquesta frase és de Carol Dweck, professora de Psicologia de la Universitat de Stanford. La va pronunciar després de dur a terme 'L'experiment del puzle'.

Un experiment que va demostrar que dir-los amb freqüència als nostres fills que són intel·ligents (encara que ho siguin) no és bo per a ells, sinó tot el contrari.

Dues formes d'elogiar, dues reaccions davant l'esforç

Carol Dweck i el seu equip van dur a terme un experiment amb 400 alumnes als quals van dividir en dos grups de 200.

Se'ls va lliurar el mateix puzle a tots i se'ls va demanar que el completessin. En acabar, a un dels grups se'ls va felicitar utilitzant expressions que lloaven la seva intel·ligència, del tipus: "Vaja, sou molt intel·ligents". En canvi, l'altre grup va rebre felicitacions per l'esforç: "Que dur que heu treballat".

El que els investigadors volien comprovar era si la forma de felicitar podria tenir conseqüències en l'actitud dels alumnes. El resultat va ser eloqüent.


Pixabay | CC0

Després de finalitzar el puzle, als estudiants se'ls va proposar sotmetre a una altra prova. Però aquesta vegada se'ls va donar a triar: podien escollir entre una prova més difícil i una altra més senzilla. Dos terços dels nois que havien estat elogiats per la seva intel·ligència van triar el test senzill. Per contra, el 90% dels nens elogiats pel seu esforç va triar el test més complicat.

Els dos grups van afrontar una segona prova que en ambdós casos era d'una dificultat similar a la primera, encara que als del primer grup se'ls hagués anunciat un increment de la dificultat.

Aquests són els resultats: el grup elogiat per la seva intel·ligència va empitjorar la seva puntuació en aquesta prova un 20% respecte a l'anterior. I el grup elogiat per l'esforç va augmentar la seva puntuació en un 30%.

Carol Dweck i el seu equip van analitzar els resultats i van arribar a una conclusió lògica: el grup al qual es va lloar la seva intel·ligència no va voler arriscar-se a perdre la seva etiqueta d'intel·ligents i per això, es va decantar per la prova senzilla, en lloc d'intentar esforçar-se i superar-se . En canvi, el grup lloat pel seu esforç, es va esforçar més encara i per això, va obtenir millors resultats que a la primera prova.

Intel·ligència i esforç: un canvi radical de perspectiva

Aquest experiment va comportar un canvi radical de perspectiva sobre l'esforç i la intel·ligència, i sobre què hem de inculcar als nostres fills. D'ell vam treure la conclusió que motivar els nostres fills a esforçar-se i donar el millor d'ells, en lloc de dir-los contínuament el punt i intel·ligents que són és bo per a ells. D'aquesta manera, els ensenyarem a veure els reptes com oportunitats d'aprenentatge en lloc de veure'ls com amenaces.

Pixabay | CC0

Sis claus per inculcar la cultura de l'esforç en els teus fills

1. Evitar obsessionar-se pel resultat i posar el focus en l'actitud, l'interès i l'esforç dels nostres fills en realitzar alguna tasca o afrontar algun repte.

2. Resistir-se a posar etiquetes que, encara que ens semblin molt positives, puguin limitar l'interès dels nostres fills per afrontar nous reptes. Ja hem llegit que els estudiants lloats per la seva intel·ligència no volien perdre el seu estatus i per tant evitaven afrontar reptes més complicats.

3. Transmetre el gust per esforçar-se i fer les coses amb ganes i interès i ser exemple en aquest sentit. Els nostres fills aprenen de nosaltres, per tant, sembla lògic que si veuen que nosaltres ens esforcem, ells faran el mateix.

4. En aquesta nova perspectiva, l'error no és un fracàs sinó una oportunitat per posar a prova el nostre esforç i exercitar les nostres habilitats i intel·ligència.

5. Parlar de persones que han aconseguit arribar molt lluny després de molt esforç. Per exemple, l'atleta que es prepara 4 anys per a 90 segons de competició o d'Einstein, que va trigar gairebé 20 anys a desenvolupar una fórmula que podem copiar en un quadern en 2 segons. Són històries que demostren la importància de l'esforç mantingut en el temps, la perseverança, per assolir els nostres objectius i créixer. D'aquesta manera, els estarem explicant als nostres fills que els èxits vénen després de molta feina.

6. No sobreprotegir-los. Si els nostres fills poden aconseguir alguna cosa per si mateixos, encara que els costi més, és preferible fomentar que ho facin ells sols, perquè la seva satisfacció personal serà més gran. No oblidem que considerar-nos capaços és fonamental per tenir una bona autoestima.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook