No pot sortir de casa sense arreglar-se. «Encara que només vagi a comprar el pa, sempre s'ha de veure perfecta, amb la roba ben combinada, el maquillatge ben definit i el cabell ben posat», m'assegura la seva mare. Està parlant de Carmela Castellón Fernández (2002), la primera model d'ètnia gitana del barri de Sant Joan de Figueres.

Tot i tenir setze anys, la Carmela ja té molt clar quin camí vol seguir en la seva trajectòria professional. Després d'acabar els estudis de primària a l'escola Pous i Pagès i cursar l'ESO a l'Olivar Gran, ara vol formar-se en un món que l'apassiona des de ben petita. Enamorada de la moda, la perruqueria i l'estètica en general, el curs vinent vol apuntar-se al grau mitjà d'estètica i bellesa a l'Institut Narcís Monturiol de Figueres. Després d'aquest, també li agradaria fer el de perruqueria i cosmètica capil·lar al mateix centre educatiu.

Amb només un any d'experiència com a model amateur, Castellón ja ha participat en quatre desfilades a Figueres, en les quals ha lluït roba de les firmes Guess, Seisu i el Racó de Maria. «També he desfilat per la firma Tamaris, que té vestits de núvia. Aquesta va ser una experiència molt especial, i em vaig veure molt guapa de blanc», confessa. A l'hora d'encarar una passada, segons ella, les claus de l'èxit són concentrar-te en caminar bé i no caure, visualitzar el camí una estona abans, i estudiar les aturades i la posa que s'ha de fer per lluir la roba.

Aquestes experiències requereixen dinamisme a l'hora d'actuar i canvis de vestuari ràpids, unes exigències que ha superat sempre amb escreix i sense cap problema. «L'única dificultat amb què m'he trobat ha estat a l'hora de canviar-me, ja que els homes i dones es vesteixen en un canviador que és mixt», m'explica, una situació que va afrontar canviant-se al lavabo.

Per ser model sempre s'ha d'estar bonica. Quan li pregunto si és sacrificat haver de mostrar-se «perfecta» cada dia, qui em respon és la seva mare. «Ho fa encantada», diu somrient. Pentinar-se, arreglar-se i maquillar-se ja forma part del seu dia a dia. «Si algun dia tenim un casament i hem de sortir a les set, jo començo a arreglar-me a la una». Però això no li resulta cap molèstia perquè li encanta.

La jove model assegura que, per triomfar en el món de les models, cal tenir «un estil innat, estar sempre a l'última, saber vestir-se i ser elegant». Avui dia, la Carmela no està inscrita en cap agència de models, però lluitarà per aconseguir-ho. De moment, un estilista de renom de la comarca ja s'ha fixat en ella.

De cara al futur, a la figuerenca li agradaria seguir creixent i veure's treballant professionalment en desfilades de moda i sessions de fotos. «M'encantaria complir el meu somni de ser model professional, i desfilar per a grans firmes». Per arribar a ser professional, però, les models han de formar-se i viatjar constantment, dos requisits als quals estaria disposada sense pensar-s'ho.

Quan li pregunto pel seu referent en l'àmbit professional i personal, Castellón ho té molt clar. Són dues dones morenes, lluitadores, fortes i valentes: Naomi Cambell i la seva mare. «Em sento molt orgullosa de ser la primera model gitana al barri», explica la jove. I la seva mare la segueix amb un: «Em sento orgullosa de veure que una dona gitana ha pogut arribar fins aquí». Ho diu perquè és molt difícil reivindicar el paper de la dona en la societat gitana. És una lluita contra la societat, l'ètnia i, a vegades, la família. Per sort, en el seu cas, compta amb el suport total dels seus pares, que l'animen a seguir endavant i volen estar al seu costat veient-la assolir metes i èxits.

Fa temps que s'ha trencat amb l'estigma negatiu que envolta les dones que pertanyen a la comunitat gitana. Les noies com la Carmela són algun dels fruits de la lluita que, abans d'ella, havien iniciat les seves antecessores per reivindicar la importància i el valor de la dona en la societat gitana.