22 de octubre de 2018
22.10.2018
Castelló d'Empúries

La daina blanca dels Aiguamolls de l'Empordà genera una gran expectació

La setmana passada en un cens van poder veure per sorpresa un exemplar aparentment albí

22.10.2018 | 11:32
Diferents imatges de la daina captades fa pocs dies
La daina blanca dels Aiguamolls.

Una daina blanca als Aiguamolls de l'Empordà és la sorpresa amb la qual es van trobar els agents rurals que feien el cens d'aquesta animal al Parc Natural. L'insòlit exemplar es trobava a tocar del Cortalet . Ara s'estudiarà la peculiaritat per saber si és albí o bé té una falta de pigment parcial. L'exemplar té uns quatre anys. La difusió de la troballa ha permès saber que en un foto trampeig al Montgrí l'any passat es va veure un exemplar blanc.

La daina té una àmplia presència als Aiguamolls de l'Empordà on es va introduir als anys 80. La seva proliferació per la manca de depredadors fa que s'hagi de mantenir un control per evitar-ne un excés.

Els agents rurals estarien fent un control de cens quan es van trobar amb la sorpresa i n'haurien informat als responsables del parc.

L'exdirector, Josep Espigulé, se'n va fer ressò a les xarxes socials.

L'animal el van poder fotografiar el divendres al capvespre. És un mascle i anava acompanyat de sis femelles. El període de reproducció s'allarga fins al novembre. L'animal té uns quatre anys, per tant, Espigulé es pregunta: "4 anys invisible?".

Mentre els agents rurals i els responsables del parc acaben d'aclarir el misteri van apareixent algunes pistes. Un usuari respon a l'exdirector del parc que l'any passat un exemplar blanc va ser vist en un foto trampeig al Montgrí. Per tant, podria tractar-se d'aquest.

Les daines tenen el pèl marronós amb taques blanques. Trobar-ne un de blanc ha estat tota una sopresa.

L'albinisme que podria explicar el color és un trastorn genètic que produeix l'absència de la melanina, un pigment, als ulls i a la pell o el pèl. Fa que els animals siguin blancs i els ulls vermells.

Però també es donen casos més freqüents de leucisme, total o parcial. En aquests casos, als animals tenen un color beix o blanc brut i no tenen els ulls vermells.

El director del Parc Natural, Sergi Romero, en declaracions a TV3 constava que encara no s'hi han acostat però que pel color del pèl, creuen que podria ser més aviat leucisme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook