A Markus D, se'l coneix com «l'artista extrem» i, aquest diumenge, 21 d'octubre, intentarà batre un nou Guinness World Record, pintant el quadre subaquàtic més gran que s'ha pintat mai al món. L'entorn triat per emprendre la proesa havia estat, inicialment, la badia de Cadaqués, però, al final, hi ha hagut un canvi de plans i ho farà a Palamós. La idea és passar-se entre dues i tres hores sota aigua treballant en l'extraordinària creació artística, que dedica a Salvador Dalí.

Amb aquesta obra, pretén superar l'actual rècord Guinness, que està en mans de l'artista libanesa Colette Haddad, des del 2015, amb un quadre de 3 x 2 metres. La peça de Markus D serà de 4 x 2 metres i utilitzarà pintura composta a base d'extractes vegetals, que no causa cap perjudici al medi ambient.

Darrere la firma de Markus D, hi ha l'artista Marc Armengol Centelles, un barceloní de 53 anys establert a Collbató que, freqüentment, fa estades a Cadaqués. Assegura que el seu ídol és Dalí i que, com a ell, li agrada fer «coses diferents i originals», seguint el rol del personatge artístic que ha creat.Música submergida

Música submergidaPer fer realitat el rècord, Markus D no està sol, sobretot per la dimensió amb què ha dissenyat el desafiament pictòric. L'artista ha concebut el seu projecte com una performance en l'entorn marí. Vuit submarinistes músics es capbussaran amb els seus instruments i interpretaran peces musicals mentre ell estigui pintant. «Serà tot un espectacle», somriu. El repte no està exempt de riscos i dificultats, però ell només pensa a gaudir del moment i concebre una gran obra d'art.

Aquest esdeveniment servirà per enregistrar el pròxim vídeo de Markus D, una peça de ficció a càr­rec del director de cinema català Dani Arqués, que també fa costat a l'artista durant la performance dirigint la banda de músics.

I a part d'haver aconseguit la complicitat d'un seguit de marques comercials que el patrocinen i d'un equip de professionals que li donen suport, l'artista es mostra molt agraït a Anemone Diving Center, responsable de la part logística del projecte.

Markus D ho té tot molt ben estudiat. Com a llenç, una tela que fa l'efecte d'una vela, subjectat a banda i banda per dos submarinistes. Com a estris, espàtules, bar­retes i els dits, perquè difícilment es pot pintar en l'aigua amb pinzells. I, pel que fa al color, una barreja de pintura a l'oli amb materials pesants totalment ecològics. «Per descomptat, no ens capbussarem amb res contaminant», anota l'artista. Tot està pensat per passar entre dues i tres hores submergits, a uns vuit metres de profunditat, tenint en compte que un dels requisits d'aquest rècord Guinness és pintar l'obra de forma ininterrompuda i sense sortir a la superfície fins que el quadre no estigui finalitzat.

Pinzellades biogràfiques

Pinzellades biogràfiquesMarkus D ha demostrat com n'és d'apassionat la seva feina. La pintura forma part de la seva vida des que tenia 8 anys. Va iniciar els seus estudis al taller d'arts plàstiques del prestigiós artista Jaume Amat i Bargués, pintor i esgrafiador. La curiositat i les inquietuds per innovar el van portar a crear un estil propi.

La pintura fluor, la llum negra i la música, tot això barrejat entre si, són trets d'identitat de la seva obra. És capaç de fusionar pintura i espectacle en una performance submergint-se al mar, com ho farà aquest diumenge, o penjat d'un globus aerostàtic per realitzar un mural de grans dimensions.

Com a artista, assegura que desenvolupa «una tècnica única i innovadora amb una gran força visual per aconseguir que sembli impossible reconèixer allò que està pintant».

Tothom està convidat a assistir al seu últim gran xou, aquest diumenge, 21 d'octubre, a partir de les 8 del matí, a Palamós.