Les principals autoritats polítiques han expressat avui el seu pesar per la mort a Barcelona de la soprano Montserrat Caballé, la trajectòria i llegat artístic de la qual han destacat poc després de conèixer-se la seva mort a través de comunicats i missatges de condol en les xarxes socials.

Els Reis han recordat a la cantant, a través d'un missatge en el compte oficial de la Casa Reial, com "la gran senyora de l'òpera" i "la millor entre els millors".

"Era la Caballé, la gran senyora de l'òpera, llegenda de la cultura universal, la millor entre els millors i capaç de descobrir nous espais de creació amb els més grans", assenyala l'escrit recollit en Twitter.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha exalçat la seva condició de "gran ambaixadora del nostre país, reconeguda internacionalment". "La seva veu i la seva dolçor, romandrà sempre amb nosaltres", ha escrit el cap de l'Executiu en un missatge publicat en el seu compte oficial de la mateixa xarxa social.

Caballé era "la més reconeguda i important representant del bel canto espanyol" i tenia "una veu única i irrepetible", ha assenyalat en un comunicat el ministre de Cultura, José Guirao, que ha lamentat una pèrdua que "deixa una enorme orfenesa en el món de la lírica".

"La recordarem sempre no només pels seus grans papers en l'òpera, sinó per gestos emocionants, com quan va cantar sobre les cendres del Liceu de Barcelona, que va ser una de les cases en les quals va desenvolupar la seva carrera i la seva vida", ha destacat.

En un comunicat, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat la pèrdua d'una "una dona extraordinària" i "una cantant única", "una catalana universal" que va rebre el 1982 la Medalla d'Or de la Generalitat i es mereix un "gran homenatge perquè ha fet molt per Catalunya".

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha exalçat el llegat d'inspiració que deixa la soprano, l'esperit de superació de la qual "inspirarà a les cantants espanyoles molt més temps".

"Barcelona s'acomiada d'una de les sopranos més importants del món, referent de la música lírica i ambaixadora cultural internacional", ha escrit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un tuit.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha ressaltat el seu estatus entre els "grans artistes del segle XX": "La seva veu sempre ens acompanyarà".

El president del PP, Pablo Casado, ha considerat que tots els amants de la seva veu i els espanyols en el seu conjunt estan avui de dol: "Trista notícia la mort de Montserrat Caballé, una de les espanyoles més importants del S. XX i una icona de la música internacional el llegat de la qual gaudirem sempre. Avui els amants de la seva veu i tots els espanyols estem de dol".

La "meravellosa" interpretació del tema "Barcelona" per als Jocs Olímpics de 1992 ha estat l'aspecte que ha destacat el president de Ciutadans, Albert Rivera, en un missatge de condol en el qual acomiada a una "figura universal de la cultura espanyola".

En un comunicat, el secretari de Cultura i Esports del PSOE, Ibán García del Blanco, ha destacat l'"enorme contribució" de Caballé a la cultura espanyola, la seva "aportació brillant" com intèrpret d'òpera i el seu "impagable compromís" artístic, que va permetre situar el Liceu de Barcelona "en la primera lliga de l'escena operística".