Després d'haver cobert amb bicicleta la ruta d'Amsterdam a Bruges l'estiu de l'any passat, Jordi Rimblas va decidir que volia seguir descobrint paisatges amb bicicleta. Aprofitant un descans de la seva feina d'aparellador municipal a Portbou i Palau-savardera, aquest estiu ha cobert la ruta de 750 quilòmetres que separa Amsterdam de París amb bicicleta elèctrica.

Amb motiu de la celebració del seu 40 aniversari, la seva parella i ell es van marcar l'objectiu de fer un viatge cada mes. Durant el mes de maig del 2017, van visitar Eindhoven, i els va cridar l'atenció un Parc Natural situat als afores de la ciutat. Per anar a visitar-lo, l'hotel els va proporcionar bicicletes elèctriques. I aquí és quan es va enamorar de les dues rodes. Rimblas destaca «l'immens plaer de poder circular per una xarxa de bicicletes ben organitzat, amb parcs verds, camins segurs, tranquils i planers». La bona sensació que els va deixar aquesta ruta va ser el que els va empènyer a dedicar les vacances a fer una ruta en bicicleta. Tenint en compte que l'única experiència que tenien amb aquest mitjà de transport era el de ser usuaris del Bicing de Barcelona, és significatiu que l'agost del 2017 recorreguessin els 400 quilòmetres que separen Amsterdam de Bruges.

A Holanda es respecta el ciclista

Aquest mes d'agost, des del dia 16 fins al 28, ha estat el torn d'anar fins a París, i de fer-ho amb bicicleta elèctrica. «Holanda és una ciutat molt cívica on el vehicle principal és la bicicleta», explica Rimblas. Hi ha vies específiques reservades pel pas de les bicicletes on no cal portar casc, i tothom respecta la velocitat màxima de 30 km/h. «A Holanda, no compartíem carril amb altres vehicles. Els cotxes, ni els vèiem», explica. Si no anaven pel carril bici, optaven per camins i carreteres secundàries amb poc volum de trànsit. En arribar a Bèlgica, ja va veure que els vehicles formaven part de l'entorn ciclista, i que en alguns trams no hi havia vies reservades per les bicicletes. Al destí final, França, van detectar que no hi havia tant de respecte col·lectiu pels ciclistes, i això els va obligar a circular per carreteres secundàries o per espais protegits.

El viatge els hi va organitzar l'empresa holandesa Dutch Bike Tours, que està associada a S-Cape i el va ajuntar amb un grup de vuit persones més interessades a recórrer el mateix itinerari. L'empresa va crear la ruta a mida de cada client, i es va encarregar de proporcionar-los les bicicletes elèctriques, la ruta que havien de seguir i els hotels en què s'allotjaven a cada destí. També els van donar un GPS, mapes, claus pels cadenats de les bicicletes i un kit amb eines per si se'ls punxava la roda. Tot i tenir un itinerari amb unes parades concretes, la ruta es podia dur a terme amb el ritme i desviacions que volgués cadascú.

Entre 75 i 90 quilòmetres diaris

Tot i fer entre 75 i 90 quilòmetres diaris i estar entre sis i set hores diàries a sobre la bicicleta, Rimblas confessa que «no va fer gens de preparació física prèvia». El fet de dur una bicicleta elèctrica permetia pedalar menys, aprofitant el motor de l'aparell. «A mesura que passaven les hores aprofitàvem més la bateria. Al matí posàvem la primera marxa, que et dona menys potència. Quan ens quedava poc, però, ja posàvem la cinquena i l'acabàvem de gastar», apunta Rimblas.

La parella va tornar a casa amb dues coses clares: tenen ganes de repetir, no volen moure's d'Holanda. Aquesta experiència tan positiva els ha carregat la motxilla de mil anècdotes per poder explicar. Un exemple podria ser el moment caòtic que van viure en entrar amb bicicleta a la rotonda de l'Arc de Triomf de París, amb molts carrils de trànsit i sense car­ril destinat a la circulació de bicicletes; o l'agradable passejada que van compartir a la sortida de Gent amb un ciclista belga que estiuejava a Roses i que volia aprendre el català.

Ja de cara l'agost vinent, i gràcies a la recomanació d'un grup d'australians amb qui van coincidir en el viatge, el proper objectiu de la parella cicloturista és cobrir la ruta que va de Berlín a Copenhaguen.