L’educació, la sanitat i l’empoderament de la dona són els tres eixos d’acció fonamentals de l’ONG Children of Africa, amb delegació a Figueres i a Barañain (Navarra). L’entitat fa balanç ara de la feina que un grup de voluntaris de les dues poblacions han fet a Kènia durant l’estiu, aprofitant l’oportunitat d’estrènyer llaços de solidaritat amb una altra cultura i realitat. La voluntària Neus Albesa, olotina de 23 anys, tenia clar que el cos li demanava sortir de la seva zona de confort, “era una necessitat, i el que més m’ha satisfet és que no ha estat només compartir unes setmanes, sinó que es donen eines perquè la gent d’allà faci les coses”. Susanna Gómez, presidenta de l’entitat, destaca com el voluntariat et dona accés al que passa a altres llocs del món i es converteix en una experiència personal d’aprenentatge, d’intercanvi.

“Ha estat un mes intens, s’ha treballat conjuntament i s’han aportat recursos a projectes que ja estaven en marxa, explica William Bemaronda, encarregat de coordinar l’equip de voluntaris arribats el mes d’agost passat al seu poble natal, Tsunza. Els voluntaris -nou vinguts de Navarra i dos més de comarques gironines- van impartir xerrades adreçades a la població adulta, relacionades especialment amb temes sanitaris i educatius. Van ajudar a posar en marxa un hort amb sistema de reg propi per poder contribuir a l’autoabastiment de la Makuti Children’s Home, una casa d’acollida que Children of Africa va posar en marxa el 2016 a Tsunza. Es va poder fer gràcies als diners obtinguts en una cursa solidària a Navarra, i van contribuir a acabar de construir i pintar els dos magatzems de la casa. Aquest estiu van arribar dues vaques a Makuti Children’s Home. Els nens de la casa podran alimentar-se de la seva llet i l’excedent serà venut per generar ingressos que els faci més autosostenibles. La Neus, que estudia infermeria, comenta que es va implicar especialment en el projecte del Medical Camps, que consistí a oferir durant una jornada atenció sanitària i medicines gratuïtes i a més els voluntaris van fer un donatiu de més de 10 kg de medicines al Kinango Hospital. “Es va desbordar tant que vam haver de dedicar dos dies per atendre tothom” assenyala William.

Educació per canviar el món

Els voluntaris van fer també una ruta per visitar escoles de la zona que participen en el concurs Kinango for Life: “l’accés a l’educació és la manera de canviar les coses i aquest projecte vol motivar alumnes i professors a través de la poesia, el teatre... i tractant dos temes, com són la prevenció de la sida i l’excel·lència en l’educació”. “Els mestres cobren tan poc que no estan gens motivats i els premis són un al·licient”. També a l’agost es van lliurar mil euros a un grup de dones emprenedores per la venda dels seus treballs artesanals: “Els voluntaris van vendre durant el segon trimestre de l’any braçalets i altres productes fets a mà, a un euro, i així les dones poden reinvertir en el negoci”.

Una altra tasca rellevant que va realitzar el grup de persones desplaçades a Kènia va ser fer recerca d’informació pels diferents poblats de la zona per saber com està la situació en cada lloc: “Si els arriba l’aigua, quina és la font més propera, quins ingressos tenen...” explica la presidenta. Un dels problemes principals és l’aigua, per això l’entitat instal·larà un pou a Mlola, del qual es podrien beneficiar tots els pobles propers. És el primer cop que posen en marxa un projecte d’aquest tipus, ja que fins ara s’havien centrat més en la construcció d’escoles o l’obertura de nous dispensaris. “Hi ha zones que estan en sequera extrema. Se’ls ha mort el bestiar del qual depenien i molts nens ja no poden anar ni a l’escola, perquè allà no tenen aigua”. “El govern de Kènia no aporta diners per aquests temes, tot i que els seus polítics estan entre els deu més ben pagats”. Davant aquesta manca d’actuació, Children of Africa presentà el projecte al Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Figueres, que els ha concedit un ajut de 14.220 euros per tirar endavant la construcció del pou, del pressupost total de 22.000 euros.

A part de documentar tot el que han vist, el voluntariat ha compartit moments de diversió i lleure amb la població, com ara un concurs de joguines africanes, i records que perduraran més enllà del temps: “t’acullen amb els braços oberts des del primer dia”, diu la Neus. En el seu cas, “era el primer cop que feia un voluntariat d’aquest tipus, mentre estava allà vaig viure l’experiència com un somni, però la tornada va ser dura, valores tot el que has viscut allà i de fet jo ja tinc una mare africana, no vull perdre el contacte”. De tornada, els voluntaris poden seguir fent tasques per sensibilitzar la població d’aquí com ara tallers de voluntariat responsable i conscienciar la gent de com el nostre model econòmic repercuteix en altres països. El 2009 en William es va establir a Catalunya. “Aquí tenim de tot i en canvi ens fa falta de tot”, mentre que “la filosofia d’allà és cuidar les coses i valorar-les, perquè no abunden” conclou.