Amb una mirada expressiva molt personal, el director David Vergés (Figueres, 1978) descobreix un nou llenguatge publicitari que beu de la seva formació com a cineasta i sedueix l’espectador.

Autor d’anuncis com el de la famosa pastora de la marca Veri, per citar-ne un dels més populars, aquest figuerenc establert a Barcelona des de 1998 ha dirigit espots arreu del món: Espanya, Itàlia, França, Sud-àfrica, Grècia, el Líban o l’Argentina per a marques de renom com Audi, Volkswagen, Coca Cola, Sony o Samsung. La seva bobina de treballs publicitaris -la podem descobrir a la web vimeo.com/davidverges- descobreix com la publicitat es pot convertir en art.

Moltes de les seves peces s’han fet virals a través de les xarxes socials: “treballar pel mitjà televisiu et condiciona molt, però a les xarxes pots ser més creatiu i arriscar més”.

La seva darrera peça és el patrocini creat per a la marca Audi per al Festival de Cinema Sant Sebastià. El protagonista és l’Home Invisible, un personatge de Hollywood que mai hem vist però tots coneixem. “En una entrevista ens explica el desig de fer una pel·lícula de cotxes, llavors apareix un Audi autopilotat que frustra el seu somni”. “Si la idea és bona, ho has de fer molt malament com a director, perquè el producte no sigui bo” confessa amb modèstia Vergés, satisfet del resultat, al mateix temps.

Com a director, la seva feina consisteix a donar forma a la idea que defineix el client i l’agència de publicitat plasmant-la a través d’un estil propi, “que sovint la publicitat s’encarrega de trepitjar” a partir d’elements com la música, el vestuari, la imatge, triant les localitzacions.

David Vergés va estudiar a l’institut Ramon Muntaner de Figueres i allà la bona pràctica d’una professora de filosofia el va portar a estudiar Psicologia. Després va reorientar la seva trajectòria a favor d’una altra passió, el món del cinema, i es va llicenciar en Direcció per l’ESCAC (Escola de Cinema i Audiovisual de Catalunya, Barcelona, ??2005).

“Quan estudiava cinema, no m’havia plantejat mai que hi haguessin directors que es dediquessin a fer espots publicitaris, però acaba essent com fer un curt o un videoclip”. La seva visió vers la publicitat és crítica al mateix temps: “sóc conscient que intentem vendre allò que la gent no necessita, que oferim un missatge superficial i que sovint l’ètica queda compromesa”, però assegura “no pots qüestionar-te certes coses o no treballaries”.

Va començar la seva carrera treballant com a director assistent en pel·lícules i comercials i va intervenir en grans pel·lícules com Salvador Puig Antich. El 2008 va començar a treballar com a director, rodant anuncis, clips de música i shortmovies. Ha treballat amb l’agència de publicitat DDBº, McCann, Ogilvy, Leo Burnett, Shackleton i amb les productores Toma 78 i Oxigeno. Des de fa dos anys forma part de l’equip d’Agosto, amb qui se li han obert grans oportunitats: la darrera tirar endavant un fashion film que uneix moda, cinema i art, Etiqueta Negra, amb la col·laboració de la dissenyadora Teresa Helbig dirigint artistes com Úrsula Corberó, Macarena Gómez, Cristina Brondo i Marcel Borrás: “He pogut tornar als meus orígens com a director cinematogràfic creant el guió i dirigint-lo”. El curt serà presentat ara pel circuit de Festivals nacionals i internacionals de Fashion Films, però encara falta un temps perquè arribi a les esferes públiques. “Feia deu anys que no escrivia un curt de ficció i el dirigia, he adquirit molts vicis després de tants anys en publicitat, i dirigir a actors famosos, que et posen a prova, ha estat també per a mi un repte molt fort”.

Amb la dissenyadora Teresa Helbig ja havia treballat anteriorment, però aquest treball és diferent: “aquí no hi ha publicitat encoberta, és un curt que uneix moda i cinema”. A partir d’aquí Vergés s’ha posat a escriure ficció: “tinc quatre o cinc idees al cap i potser una acaba reeixint, és un procés llarg”, que el portarà a demostrar el seu talent cinematogràfic.