Prop de 10.000 quilòmetres són els que separen la ciutat de Figueres d´un país tan llunyà com és Kènia. I malgrat que aquesta separació pugui semblar un clar impediment, l´associació Children of Africa ha demostrat de manera clara que si es vol ajudar, no hi ha distàncies prou llargues. L´entitat figuerenca es proposa fer arribar l´aigua a un seguit de comunitats rurals, instal·lant un pou a Mlolvva, del qual es podrien beneficiar tots els pobles propers.

La presidenta de l´associació, Susanna Gómez, assegura que és la primera vegada que posen en marxa un projecte ´aquest tipus, ja que fins ara s´havien centrat més en la construcció d´escoles, l´obertura de nous dispensaris o la promoció de l´emprenedoria entre les dones. «Allà fa molt de temps que es nota el canvi climàtic. Per exemple, en tot el que són les collites, perquè la seva economia està basada pràcticament en bestiar i el cultiu de blat de moro. Abans tenien com una mena de cicle amb el quan sabien quan plantar, quan recollir... ara tot això ha anat desapareixent. Hi ha zones on no ha plogut des de fa dos anys i es pot dir que estan en sequia extrema. Se'ls ha mort el bestiar del qual depenien i se'ls han secat els terrenys», explica.

Malgrat que la gent dels poblats va estar demanant ajudes al govern i sortint als mitjans de comunicació locals, no va servir de res, i és aquí on l´Associació Children of Africa va agafar les regnes del problema. Els voluntaris de l´entitat es van acollir, com ja estaven fent els darrers anys, a les ajudes que es concedeixen des del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Figueres, que els va concedir una subvenció de 14.000 euros per tirar endavant la construcció.

«El projecte l´havíem pressupostat en 22.000 euros», diu Gómez, « i això vol dir que no es podrà fer tot el que pensàvem muntar des d´un bon principi, però podrem posar el pou i de cara a l´any que ve multiplicar el nombre de poblats que se´n podran beneficiar a mesura que disposem de més fons». El pou que es vol fer servir disposarà d´una bomba d´extracció d´aigua elèctrica. Es mirarà que a cada poblat veí (on viuen entre 400 i 600 persones) hi arribin unes canonades, un tanc per emmagatzemar l´aigua i uns abeuradors pel bestiar.

«El govern es tapa els ulls»

Un dels principals problemes que han pogut observar de primera mà els voluntaris que participen en aquest projecte és la manca d´actuació per part del govern de Kènia. «El govern no aporta diners per aquests temes. Els seus polítics estan entre els deu més ben pagats del món i en canvi com a país, dels 188 que hi ha al món, estan gairebé al 150 de riquesa. Tenen 50 països per davant més rics que ells. És ridícul tot plegat», lamenta la presidenta de l´entitat. El 70% del país és rural i molts llocs no disposen d´aigua ni electricitat. «En canvi a Nairobi, que és la capital, els representants es gasten una milionada en comprar tablets i ordinadors portàtils per a les escoles, tan sols per poder quedar bé» afegeix Gómez.

Un estiu de molta feina

Aquest pròxim mes d´agost, una dotzena de persones es desplaçaran fins a Kènia. La majoria són de Girona i Navarra i una de les tasques que faran serà la de realitzar enquestes a la població. «Faran un mica de recerca pels diferents poblats de la zona per saber com està la situació en cada lloc. Si els arriba l´aigua, quina és la font més propera que tenen, quan fa que no veuen pluja...», concreta la presidenta. A partir d´allà s´agafarà tota aquesta informació i es podrà valorar quines són les urgències de cara als pròxims projectes des de Children of Africa. «A vegades costa una mica saber com s´ha de gestionar tot plegat», indica Gómez. «S´ha de coneixer el context de cada lloc, i no limitar-se a portar allà la visió europea, pensant que saps més», conclou.