El senador nord-americà i excandidat republicà a la Casa Blanca John McCain va ser diagnosticat d'un glioblastoma (tumor cerebral), ha informat avui la seva oficina.

El senador, de 80 anys, es va sotmetre divendres passat a Phoenix a una operació en la qual li van extreure un coàgul de sang sobre del seu ull esquerre, que segons s'ha sabut ara, estava associat amb el tumor.

"El senador i la seva família estan revisant les opcions futures de tractament amb el seu equip mèdic de la Clínica Mayo. Aquestes opcions poden incloure una combinació de quimioteràpia i radiació", ha dit la seva oficina en el comunicat. "Els metges del senador diuen que s'està recuperant de la seva cirurgia sorprenentment bé", ha afegit la nota.

La cirurgia a McCain va forçar els republicans a retardar el vot de la nova llei sanitària, previst per a aquesta setmana a la Cambra Alta, a causa de l'anunciada absència a Washington del senador, tot i que fins avui no es sabia de la serietat del seu estat.

McCain va combatre a la guerra del Vietnam, en la qual va ser presoner de guerra durant més de cinc anys, des de 1987 és senador per Arizona i el 2008 va perdre les eleccions a la Casa Blanca davant Barack Obama.

El president dels EUA, Donald Trump, ha dit en un comunicat que McCain "ha estat sempre un lluitador"i li ha desitjat una "ràpida recuperació". També ha enviat les seves "oracions" i les de la primera dama, Melània, al senador i la seva família.

El seu antecessor en el càrrec, Barack Obama, ha destacat que McCain és un "heroi" nord-americà i un dels "lluitadors més valents" que ha conegut mai: "El càncer no sap amb qui s'ha ensopegat. Dóna-li canya, John!" .

El vicepresident d'Obama, Joe Biden, de qui el fill gran, "Beau", va morir el 2015 també d'un tumor cerebral, ha dit que McCain és un home "fort" que "ha passat per moltes dificultats", i ha mostrat confiança en que també "sortirà d'aquesta "