El mes de maig ha estat càlid en general i sec a gran part de Catalunya, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L'excepció pel que fa a temperatures altes ha estat al sud de l'Alt Penedès, al front marítim del Baix Penedès, al Garraf, al Tarragonès i a punts del Prelitoral, on el mes ha estat normal. Pel que fa a pluviometria, el maig ha estat molt sec a àmplies zones de la depressió Central i del quadrant nord-est, punts del litoral Central i extrem sud del país, i normal o plujós al Pirineu occidental. Tot i que el mes de maig és un dels mesos més plujosos de l'any com a conseqüència del pas de sistemes frontals freds que es poden trobar amb una temperatura elevada en superfície provocant inestabilitat i tempestes, enguany ha estat "puntualment tempestuós" i les quantitats de precipitació acumulades no han estat suficients per a superar la mitjana mensual que a gran part del país supera els 50 mm.

La meteorologia del maig ha estat marcada per un flux zonal (vent de l'oest en altura) durant els dos primers terços del mes, i una dorsal anticiclònica que va afectar Catalunya l'últim terç de maig. Les configuracions ciclòniques van arribar molt desgastades a Catalunya, especialment a la meitat est del país, mentre que la situació anticiclònica va provocar un episodi de calor entre els dies 24 i 26 de maig. Aquest panorama meteorològic ha causat un maig càlid i sec a Catalunya.

Pertorbació el 10 i 11 de maig

El flux zonal que va predominar entre els dies 1 i 15 de maig va afavorir el pas de diversos sistemes frontals que van anar deixant quantitats minses a Catalunya, si bé caldria destacar el que ens va afectar els dies 10 i 11. Les quantitats més abundants es van concentrar a les comarques del Pirineu i Prepirineu occidental (com correspon al tipus de situació de sud-oest), amb més de 20 mm a tot el sector i alguns màxims clarament superiors als 50 mm, caiguts tant en forma de pluja persistent com en forma de tempestes més locals.

Sistema frontal el 18 i 19 de maig

Un sistema frontal va creuar el principat els dies 18 i 19 de maig, provocant un episodi de precipitació. Durant aquests dies es van acumular quantitats minses o poc abundants (menys de 20 mm), amb l'excepció del Pirineu més oriental i alguns punts de la Ribera d'Ebre.

Temperatura alta del 24 al 28 de maig

Una dorsal anticiclònica acompanyada d'aire molt càlid procedent del continent africà va provocar un episodi de calor entre els dies 24 i 28 de maig. La calor va ser especialment intensa el dia 25, quan la màxima va superar els 30 graus a tot l'interior i a bona part del prelitoral i fins i tot els 35 graus a punts del Segrià i de la Ribera d'Ebre. Amb tot, només 2 de les 137 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van superar la seva màxima absoluta de maig, ambdues al Segrià: Gimenells (34,5 graus) i Alguaire (33,8 graus). A la ciutat de Lleida, diversos observatoris van superar els 35 °C, essent en alguns casos la més alta en un mes de maig.