L'exsoldat Chelsea Manning, la primera gran font de Wikileaks, ha sortit aquest dimecres de la presó després de set anys privada de llibertat i gràcies al perdó presidencial que li va atorgar al gener el llavors president Barack Obama.

Manning, de 29 anys, havia estat condemnat a 35 anys de presó, però al gener Obama va decidir commutar-li part de la pena a causa del penediment que va mostrar per filtrar el 2010 al portal WikiLeaks un nombre rècord de documents de la guerra de l'Iraq i de l'Afganistan i cables del Departament d'Estat dels EUA.

Un portaveu de l'Exèrcit ha confirmat a Efe que Manning va deixar la presó de seguretat mitjana de Fort Leavenworth (Kansas), però va rebutjar atorgar qualsevol altre detall per motius de privacitat.

Després de ser sentenciada a 35 anys de presó, Manning va anunciar que es sentia dona i va demanar que es deixés d'usar el seu nom de naixement, Bradley, per passar a ser Chelsea.

Poc abans del seu alliberament, la seva advocada, Nancy Hollander, va dir a Efe que Chelsea ha viscut aquests últims mesos amb "ansietat" i amb un gran desig de poder sortir de presó per completar el tractament de canvi de sexe que va iniciar a la presó militar de Kansas, on no li va ser fàcil accedir a cosmètics o roba femenina.

"Ha estat molt difícil per a ella viure com a dona en una presó per a homes, l'Exèrcit la va forçar a tallar-se el cabell cada dues setmanes com un home, en detriment del seu benestar emocional. Ha estat molt difícil per a ella i per això està feliç de poder sortir i viure com la dona que és ", va explicar Hollander.

El 2016, Manning va tractar de suïcidar-se en dues ocasions i va aconseguir refer-se gràcies a un grup de voluntaris.

La setmana passada, en la primera declaració pública des de la seva condemna, Manning va dir que espera "poder treballar per millorar la vida dels altres" en sortir de presó, però no va detallar a quins dedicarà els seus esforços.