La postura que es prefereixi per descansar parla molt de la personalitat de la persona. Encara que hi ha moltes variacions, les posicions bàsiques en les que la gent acostuma a arribar a la fase del son són sis. Cadascuna d'elles diu alguna cosa diferent respecte a la manera de ser de la persona. Si vols conèixer-te millor a tu mateix o la persona que dorm al teu costat a les nits, aquestes són unes nocions bàsiques sobre això.La posició fetal

Es tracta de la posició a la qual més es recorre al dormir. Prop del 40% de la població, amb una tendència més predominant en dones, agrada de quedar-se adormit sobre un dels seus costats, amb la columna fent una lleugera corba cap endavant i els genolls recollits, de la mateixa manera que sabem que estan els fetus al ventre matern durant la gestació. Per a les mans hi ha més llibertat: alguns les fiquen entre les cuixes, altres les amaguen sota el coixí i altres les estenen cap al front.

La postura fetal denota vulnerabilitat i sensibilitat. Les persones que dormen d'aquesta manera poden ser tímides o introvertides al principi, però és només un mecanisme de defensa. Quan agafen confiança i s'alliberen del seu escut, es mostren extravertits i amables. Diuen que aquestes persones també viuen l'amor amb més intensitat, i la seva timidesa ve d'un desig de protegir-se del dany emocional.

El tronc

Aquests 'pals' tendeixen a dormir molt rectes, amb les cames estirades i la columna vertebral en perfecta rigidesa, recolzats sobre un dels costats del seu cos. El 15% de les persones acostumen a adoptar aquesta posició a posar-se a dormir. Se suposa que les persones que trien subconscientment dormir així són confiats davant desconeguts i segurs de si mateixos. Són també molt socials, i senten satisfacció en relacionar-se amb la gent i en sentir-se part d'algun grup social.

El soldat

Dormen en la postura del soldat aquells que es queden estirats cap per amunt, amb una lleugera separació entre les cames, situant cadascuna més o menys en línia amb les espatlles. Els braços solen quedar estirats als costats del cos. La part de la població que descansa d'aquesta manera, un 8% aproximadament, és relaxada, tranquil·la, però també introvertida i molt reservada de la seva vida privada. Són també ambiciosos, reneguen de la mediocritat i es posen a si mateixos objectius molt alts.

El malenconiós

Aquestes persones que semblen enyorar alguna cosa dormen sobre un costat, amb els braços estirats al capdavant i els genolls una mica flexionats. La postura també es coneix com 'l'orador' i és la preferida del 13% de la gent. Igual que amb 'el tronco', aquests individus són sociables, però també una mica cínics i desconfiats, i tot i que sembla que es lliuren a l'altre sense barreres, en el fons guarden les seves reserves i recelen. Així mateix, a l'hora de prendre decisions sobre el que fa al seu futur, es mostren insegurs i dubitatius.

L'estrella de mar

El nom parla per si sol. Els dormilegues que dormen així es tomben cap per amunt, amb les mans estirades cap als costats, de vegades amb els colzes una mica flexionats cap amunt de manera que les mans queden sobre o sota el coixí, i les cames obertes. De vegades, deixen una de les extremitats inferiors flexionada i l'altra no. Un 5% dels enquestats dormen així.

Els que dormen tan expandits són lleials, amics fidels, molt atents i empàtics. Sempre estan disposats a oferir un consell o a escoltar els problemes dels altres amb atenció. I com no són res egocèntrics, normalment esquiven les situacions que els posin en el focus de l'atenció.

La caiguda lliure

És com la posició de l'estrella, però en aquest cas dormen igual d'estirats però de cap per avall. El set per cent de la població opta per anar a dormir així. Pel que fa a la personalitat, aquesta postura significa una personalitat una mica conflictiva, perquè encara que són sociables, no accepten les crítiques amb naturalitat sinó que les prenen com una ofensa. Són també molt temperamentals i nerviosos.