La castellonina Aitana Chanca Ripoll té 20 anys i, quan en tenia 9, va escriure la seva primera cançó, dedicada a un nen que li agradava. De ben petita, acompanyava la seva mare, la cantautora Irun, als escenaris, i el primer cop que va cantar i tocar la guitarra, per si mateixa davant del públic, va ser al costat del bateria Josep Guanter, una experiència que manté viva en el record.

La música és, per a l'Aitana, una forma privilegiada d'expressar sentiments, d'alliberar les emocions. Des que tenia 9 anys que ha escrit cançons, "de temes tristos ­-apunta- però amb melodies alegres". "Sempre m'ha passat que, quan he tingut ganes d'escriure, ha estat per exterioritzar alguna tristesa o algun sentiment negatiu, però, en canvi, si estic bé, costa que em surti la inspiració", revela.

La seva infantesa va estar sempre lligada a la passió per la música que li encomanava la seva mare, la cantautora Irun. I pel gust per la lectura. Amb 9 anys, l'Aitana freqüentava la biblioteca Ramon Bordas i Estragués i bussejava entre les pàgines dels llibres de poesia. "No em fixava en els autors, només sabia que alguns poemes m'agradaven i que altres no", recorda, i el seu interès per la poesia l'atribueix a l'entusiasme per escriure cançons, per trobar rimes, per crear metàfores...

Als 6 anys va iniciar-se amb el violí i, poc després, va començar a estudiar llenguatge musical. Als 12, es va adonar de la il·lusió que li feia poder cantar i tocar la guitarra. I va ser així que va resoldre deixar l'Escola Municipal de Música Antoni Agramont de Castelló d'Empúries per fer passes autodidactes, a partir dels primers acords que li va ensenyar a fer la seva mare.

Moltes de les cançons pop i les balades que va compondre sent una adolescent les gravava i les mostrava a YouTube, però per a ella aquella etapa ara està tancada i barrada. "M'aprecio molt totes aquelles cançons d'abans, però he decidit que me les guardo per a mi", comenta.

Amb allò que més gaudeix l'Aitana és tocant temes seus. Després d'un període de bloqueig creatiu, ara torna a compondre, amb un estil íntim que conté tocs de blues, jazz, funky, grunge... i sap que molt aviat podrà tocar el seu repertori propi. "Tinc pensat fer sonar les meves cançons i fer concerts amb el meu repertori", s'encoratja.

De moment, i després d'un temps com a vocalista del grup Bat Cocktail, l'Aitana forma part de bandes que interpreten versions. Grettel és un dels seus grups, al costat de Diego González (baix), Adrià Hereu (bateria) i John Herrera (guitarra). "Fem versions de molts estils, de rock, de ­blues, de pop, i m'agrada perquè són versions molt personals", explica.

Un altre dels projectes en què està embarcada és Jazz de Copes, una productora que es presenta en diferents formats (duet, trio, quartet, vocal, instrumental...). A través de Jazz de Copes, també li han donat l'oportunitat de cantar amb Rever Queen, per tocar jazz electrònic. I també és integrant del duet Muyats, al costat del guitarrista Xavi Masó.