El consum de tabac de cargolar ha incrementat un 91% entre els fumadors entre el 2004 i el 2012, així es desprèn d'un estudi realitzat per investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitat d'Alcalà d'Henares que atribueix aquest augment a la falsa creença de què és menys perjudicial i al seu preu més assequible. La investigació demostra que el consum de cigarretes tradicionals ha baixat un 17,3% mentre que el que es ven picat s'ha multiplicat per 11, passant de l'1,4% al 15,4%. L'estudi, que publica la revista 'Environmental Research', destaca que la prevalença en el consum de tabac ha canviat poc, passant del 26,6% al 24,1%, amb la mateixa evolució temporal observada abans de l'aplicació de la Llei 28/005 i després de la implantació de la Llei 42/2010 de mesures sanitàries davant el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat de productes relacionats amb aquesta droga.

El que sí que ha canviat són els hàbits dels fumadors, ja que el consum de cigarrets tradicionals ha baixat del 89,1% al 71,8%, mentre que el tabac de cargolar ha incrementat un 91%, passant de l'1,4% al 15,4%.

Segons dades obtingudes en les enquestes realitzades entre el 2004-2005 i el 2011-2012 a 1.037 residents a la ciutat de Barcelona, la proporció de fumadors de tabac de cargolar és més gran entre els homes (19,8% davant un 9,5% de dones), les persones d'entre 16 a 44 anys (22,9% respecte al 5,8% de participants de 45 a 65 i el 4% de més grans de 65) i els enquestats amb educació secundària i universitària (17,7% i 18,5%, respectivament, davant el 7,9% dels entrevistats amb estudis de primària). "El preu més assequible del tabac de cargolar i algunes creences equivocades dels fumadors podrien ser les causes que expliquen l'augment del consum del tabac de cargolar" ha explicat la doctora, Xisca Sureda, professora de la Universitat d'Alcalà d'Henares (UAH). "Els usuaris del tabac de cargolar pensen que fumen menys quantitat i que aquest tipus de cigarret és menys perjudicial per a la salut que els manufacturats", ha afegit.

Amb tot, les dades de l'estudi confirmen que no existeix cap diferencia en les concentracions de cotinina (alcaloide del tabac i metabòlit de la nicotina) en les mostres de saliva dels fumadors. "El tabac de cargolar té la mateixa nicotina, quitrà i monòxid de carboni que el tradicional, no hi ha cap diferencia", ha assegurat Sureda. "Els usuaris del tabac de cargolar pensen que fumen menys quantitat i que aquest tipus de cigarret és menys perjudicial per a la salut que els manufacturats", ha detallat.

Per la seva banda, Esteve Fernández, investigador principal del projecte, director del Centre Col·laborador de l'OMS per al Control del Tabac de l'ICO i investigador ICO-IDIBELL, ha considerat que caldria "revisar els impostos amb la intenció d'equiparar el preu dels diferents productes del tabac". "L'augment del preu és la mesura principal de control del tabac, ha afirmat Fernández.