El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el cuiner i artífex d'El Bulli, Ferran Adrià, han compartit aquest dilluns al vespre una conversa sobre innovació i creativitat sota el paraigua del cicle Sàpiens del CosmoCaixa. Una hora i mitja de xerrada -el cuiner ha parlat força més que el polític- que ha servit per posar sobre la taula exemples d'innovació i explicar casos que tots dos coneixien i pensaven que podien ajudar els assistents a entendre com millorar en tots els sectors econòmics i productius. Però enmig de tota aquesta conversa, Ferran Adrià ha vist el moment perfecte per reclamar, una i altra vegada, un "pla global d'innovació" per a Catalunya, que marqui on es pot ser "referent" i poder així avançar en creativitat i lideratge. El vicepresident, però, s'ha limitat a dir que la línia de treball és bona i qe "en part ja es fa". El cuiner, però, no ha pogut evitar insistir una i altra vegada en la proposta, mentre el vicepresident esquivava comprometre's amb la idea.

No ha estat la conversa més lleugera i animada del darrer any. Però les ganes dels dos participants de parlar sobre innovació l'ha fet extensa i propositiva. De fet, ha estat Adrià qui, després de dir que el Bulli "no va tenir èxit pel menjar" sinó perquè va "trencar l'statu quo" de la cuina, ha reclamat a Junqueras fer "un mapa de qui és de veritat innovador i qui no" a Catalunya, per poder potenciar a qui "realment ho aprofitarà". "Aquest país ha de fer un pla estratègic global sobre innovació, connectat a la gent que fa innovació, amb les pimes, amb les universitats. Si no està lincat tot això, no hi ha sinèrgia i no funciona", ha dit el cuiner.

A la proposta, el vicepresident ha respost amb una certa evasiva, i amb sentit de l'humor. "Segur que si ho diu Ferran Adrià, te raó", ha començat explicant Junqueras, que ha volgut replicar al cuiner que "en part ja ho fem". "En alguns àmbits com la salut estem molt lincats, en universitats, en recerca. Som molt potents en indústria farmacèutica. És un bon exemple d'aquests lligams i diversitat de models de gestió i titularitat que ens fa més adaptables al canvi", ha sentenciat.

Adrià, però, no s'ha donat per vençut, i a poc que ha vist una nova oportunitat, ha tornat a demanar que "sigui l'administració pública qui doni suport" a la innovació "de veritat". "De diners per a innovació, hi ha. És mentida que no hi ha diners. Però s'ha d'escollir a qui se li donen", ha proposat el cuiner, que aposta per un "model com el de Harvard, que no tenen facultats de tot ni volen ser líders en tot, sinó que se centren en el que són bons".

"A Catalunya som forts en turisme, diuen que som país de bars. I no es pot ser innovador? I tant! Tenim els millors hotels de quatre estrelles, tenim star taps que hauríem de focalitzar-les al trisme, a la medicina, als sectors que se'n donen bé", ha remarcat Adrià. Junqueras, en escoltar les aportacions i propostes del cuiner, ha tornat al seu habitual discurs amb anècdotes, episodis històrics i exemples del passat, barrejat amb un rerefons que deixava anar la idea que la Generalitat ja treballa tant com pot en aquest sentit.