Ja fa sis anys que la Fundació Sol Solidari treballa a Burkina Faso, en un sprojecte d´electrificació d´aules escolars. S´ha aconseguit portar llum a 92 escoles, dos terços d´aquestes, amb el suport de l´Ajuntament. Ara la Fundació assumeix un nou repte, beneficiar les dones que donen a llum en situació precària tot electrificant els centres de salut que tenen maternitat, per portar claror als parts que venen de nit.

Sol Solidari fa anys que transforma la vida d´aquelles escoles de Burkina Faso que s´apaguen quan la llum solar desapareix. El projecte de l´Associació i Actualité-Energia ha permès l´electrificació solar de 92 escoles a les zones del país sense accés a l´electricitat. El projecte es va iniciar el 2011, gràcies a la col·laboració de l´Ajuntament de Figueres, l´Ajuntament de Castell-Platja d´Aro, la Diputació de Girona i la botiga Natura. "Es calcula que aquestes aules amb enllumenat beneficien directament o indirecta unes 53.000 persones" explica el president de la Fundació Sol Solidari, Deli Saavedra. "De les escoles on s´ha actuat, dos terços han estat finançats per l´Ajuntament de Figueres". La seva aportació econòmica, a través del Servei de Cooperació Internacional de l´Ajuntament de Figueres, ha estat de gairebé 40.000 euros en els darrers 3 anys.

Ara Sol Solidari assumeix un nou repte i vol presentar un nou projecte al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de l´Ajuntament de Figueres per ampliar la iniciativa als centres de salut que tenen maternitat i poder portar llum als parts que vinguin de nit: "Un problema és l´accés a l´educació, però l´altre és quan les dones han de donar llum a la nit i els parts s´han de fer amb una persona il·luminant amb un lot perquè no hi ha llum a cap sala". Amb l´objectiu de corresponsabilitzar les comunitats locals en el projecte, els professors i pares i ara també els centres de salut s´han de fer càrrec del 25% del cost de la instal·lació. "Tot i així, disposem d´una llarga llista d´escoles interessades pels propers anys". Ara els projectes seran mixtos i en les poblacions escollides s´electrificarà tant l´escola com el centre de salut.

Formant emprenedors

Enguany, l´ajut econòmic de l´Ajuntament de Figueres al projecte d´electrificació solar d´escoles rurals de Burkina Faso ha estat d´11.287 €. Gràcies a aquesta aportació, s´han muntat instal·lacions autònomes constituïdes per una placa solar, una bateria, un inversor i les bombetes de baix consum necessàries per il·luminar suficientment una aula a cada escola escollida. Amb cada instal·lació, també es donen 3 làmpades solars portàtils que es poden deixar a professors i alumnes. La instal·lació resulta un gran benefici per a la comunitat educativa: evidentment els escolars són els primers, ja que poden desplaçar-se a l´escola a la nit per fer classes de repàs i preparar exàmens, però també els docents utilitzen l´aula per preparar les classes de l´endemà. I, finalment, en alguns centres, es fan classes per a adults en horari nocturn. Per poder assegurar el manteniment de les instal·lacions, es van organitzar i realitzar dos cursos on s´impartien coneixements tècnics per a la instal·lació d´equips autònoms d´energia solar fotovoltaica, però també altres aspectes relacionats, tant tècnics (il·luminació amb leds), com comercials (comunicació, màrqueting) i empresarials (comptabilitat), dirigits a muntar la seva pròpia empresa. Aquest projecte tenia com a objectiu formar emprenedors als països de l´Àfrica occidental i es va impartir en francès, dirigit a emprenedors dels països francòfons de l´Àfrica occidental. L´Ajuntament de Figueres va contribuir amb 16.000 euros per a la realització de dos cursos, un a Burkina Faso, el 2012, i un a Togo, el 2013.

Sol Solidari va començar el 2008 a treballar l´electrificació amb plaques solars, a diferents països d´Àfrica, tot i que ara centra les seves actuacions a Burkina Faso, després d´haver trobat una contrapart sòlida, "una empresa social que es dedica a fer aquest tipus d´instal·lacions amb la seguretat que sabem que funcionarà i que hi haurà seguiment". L´accés a l´electricitat és encara una opció impossible per a milers de milions de persones a tot el món. A Burkina Faso, el 30% de la població, ubicada als voltants urbans, no disposa d´accés a aquest recurs, a causa de la manca d´infraestructures adequades. Sense electricitat, la il·luminació continua essent amb espelmes de parafina, làmpades de querosè i aparells similars que proporcionen una llum tènue i provoquen problemes sanitaris greus. Sol Solidari continua oferint microcrèdits perquè les famílies puguin finançar una instal·lació similar a les cases i es puguin il·luminar tot pagant una petita quantitat al mes: "D´aquesta manera es crea una bossa de diners al país. Quan el crèdit s´ha tornat, es torna a utilitzar, de manera que aquests diners ja han donat cinc voltes amb l´objectiu de millorar la vida de les famílies de Burkina Faso".

Fent camí cap a un món més just i sostenible

El president de la Fundació Sol Solidari, Deli Saavedra, i Lassina Nebie, director de l´empresa social Actualité-Energia de Burkina Faso, es van reunir amb el regidor de Cooperació Internacional de l´Ajuntament de Figueres, Francesc Cruanyes, per presentar-li els resultats i beneficis del projecte d´electrificació solar a les escoles. "Fins ara hem fet un pas primordial per a l´alfabetització", destacava Labine sobre la rellevància del projecte: "els nens, després d´anar a l´escola, van a treballar al camp i en tornar a casa ja no hi ha llum per estudiar, només una petita espelma o una llum de querosè i resulta asfixiant, ara poden tornar a l´escola, on hi ha l´aula electrificada". Saavedra apunta que, a poc a poc, el projecte està agafant gran importància, ja que "a través del programa, en els darrers anys, hem aconseguit beneficiar més de 50.000 persones". "Volem que el govern vegi que amb pocs diners es poden fer coses, hem canviat la vida de molta gent, sobretot dels nanos que poden estudiar, de la gent que pot treballar". Si ara aquest projecte d´electrificació amb plaques solars arriba als centres de salut, "beneficiarem moltes dones alhora que es milloraran les condicions dels parts que es produeixen a la nit", manifesta Nebie, una situació realment alarmant que encara afecta les dones dels països del sud.