El proper divendres 7 d’abril, a 2/4 de 9 del vespre, seguida de la Missa concelebrada, s’iniciarà, pels carrers del nucli antic de la vila, la tradicional Processó dels Dolors. Aquest acte, el més rellevant de la Setmana Santa a Peralada, té vuit cents anys d’antiguitat i és anomenada també la processó “del silenci”.

La segueixen centenars de persones, amb acompanyament, en el seguici, de la Coral de Peralada i l’Orquestra. El recorregut que es fa tradicionalment és el següent: Sortida de l'església Parroquial de Sant Martí, Plaça Gran, Plaça St Domènec, Carrer Burriana, Carrer del Forn, Plaça de St Antoni, Plaça del Carme, Carrer de l'Hospital,

Costa de les Monges, Plaça Ramon Muntaner i Plaça de l’Església.

En el seguici hi participen més de 50 persones activament, que es van canviant per a suportar els pesos de les imatges que per única vegada a l’any surten de la Parròquia de Sant Martí.

La Creu processional amb cirials, el Penó dels Dolors, la Creu pesant, el Crist de l'agonia, el Sant Crist Negre, o la Mare de Déu dels Dolors són algunes de les peces de la processó. El Sant Crist Negre és la imatge més misteriosa de la parròquia per totes les llegendes que hi ha al darrera que fins i tot li atribueixen una miraculosa arribada a Peralada.