Un pastor cristià ha trobat un dels diamants en brut més grans del món, amb un pes de 706 quirats, a la regió de Kono, a Sierra Leone.

El diamant ha estat guardat al Banc Central del país i el Govern té pensat subhastar-lo, segons han informat fonts de l'Administració.

Un cap local de Kono ha lliurat la pedra al president, Ernest Bai Koroma, en nom d'Emmanuel Momoh, que va fer el descobriment.

La Presidència ha informat aquest dijous en un comunicat que Koroma agraïa al cap local de Kono, que ha actuat com a intermediari, per no traficar amb el diamant fora del país.

"Koromo ha subratllat la importància de vendre aquest tipus de diamants aquí, ja que clarament donarà als seus amos el que els deu i beneficiarà al país en el seu conjunt", ha assegurat el comunicat.

El diamant encara no ha estat valorat, però podria valer milions de dòlars. Segons dades del Banc Mundial, el PIB per càpita a Sierra Leone es va situar en 620 $ el 2015.

Els diamants van ser el motiu d'una guerra civil de deu anys a Sierra Leone, que va acabar el 2002, i en què van morir almenys 50.000 persones. Els rebels obligaven als civils a l'est a extreure els diamants i compraven armes amb els guanys, el que va portar a terme "diamants de sang".

Nacions Unides va aixecar la prohibició sobre les exportacions de diamants de Sierra Leone en 2003. Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), el país espera exportar aquest any un total de 113.000 milions de dòlars en diamants.