És fàcil trobar la remeiera Rosa M. López abraçada al tronc d´un roure -sentint la seva energia- o parlant amb les flors de l´Horta d´en Moner de Vilabertran. Aquest espai privilegiat farcit de plantes remeieres ha estat un indret de refugi i d´aprenentatge des que era molt petita, quan es va traslladar a Vilabertran a casa de la padrina, una dona sàvia que li va ensenyar a estimar les plantes i a descobrir el poder curatiu que emana de la terra. "No em vaig separar mai d´ella ni dels seus màgics remeis" explica. També va heretar de la padrina l´horta on conreava faves i pèsols i cuidava amb cura les plantes. "M´he estimat aquesta horta desesperadament". De ben petita, ja coneixia moltes de les propietats d´aquestes herbes: "Jo volia ser pagesa", però va marxar a Figueres a estudiar i es va especialitzar en el camp sanitari. Arran d´un accident, va deixar la seva professió per dedicar-se al món de la fitoteràpia. "Amb dues companyes més i un metge amic i amant de la natura com nosaltres, vam decidir obrir una escola de natura a les terres que m´havia deixat l´àvia i recuperar les seves antigues receptes, com ara l´ungüent de les padrines". Així va néixer el Cau de les Marietes. L´escola es va crear pensant en els nens i ara, amb recança, la Rosa -a punt de complir 70 anys- ha decidit tancar una etapa deixant un llegat que molta mainada no oblidarà. "M´agradaria que guardessin el record d´aquests 15 anys que han vingut a fer potingues, com deien els més petits".

López forma part de l´Associació de Remeiers i Remeieres i de l´Associació Dolça Revolució. "La mare natura és la farmàcia més gran del món, però seguim confiant en les grans multinacionals i en productes plens de contraindicacions". Al Cau de les Marietes, viuen més de 200 plantes remeieres, moltes d´elles encara han de florir, algunes les va matar la gelada, però ja tornen a néixer. López passeja per l´horta, que seguirà oberta a tothom que vingui a buscar les plantes que necessiti, "només cal que em truquin abans". També seguirà impartint tallers per ensenyar a la gent com utilitzar el poder curatiu de les plantes. "L´artemisa, per la menopausa; la sàlvia tot ho salva, l´herba del traïdor, cicatritza i regenera; la hierbadosego cura les cataractes, les Kalanchoes, per al tractament i cura del càncer..." explica. "No hi ha plantes bones ni dolentes, tot depèn de l´ús que se´n faci" recalca. Les propietats de les plantes són infinites i extraordinàries "i en alguns casos podríem dir miraculoses".

L´escola de natura tanca però, per cuidar l´horta, la Rosa continuarà passant-hi hores, al Cau de les Marietes. I si encara disposa de temps, mentre continua aprenent de la mare natura, enllestirà el llibre de receptes que fa anys que va començar.