Dos amics aficionats a la detecció de metalls van trobar el passat desembre en un camp d'Anglaterra diverses joies d'or pertanyents a l'Edat de Ferro, les més antigues descobertes al Regne Unit, han informat avui les autoritats britàniques.

El botí, batejat com "Els Torques de l'Edat de Ferro de Leekfrith", per la seva ubicació, i que consta de tres collarets i un braçalet, va ser declarats avui oficialment "tresor" arqueològic per un tribunal especial, que va escoltar l'opinió d'experts.

El jutge d'aquesta cort, Ian Smith, va anticipar que les peces, que daten d'entre els anys 400 i 250 abans de Crist, són molt valuoses, si bé correspondrà a la Comissió Nacional d'Avaluació de Tresors establir el seu preu.

Els dos amics, Mark Hambleton i Joe Kania, ja han dit que compartiran els diners del botí amb Stuart Heath, el propietari del prat proper a la població de Leek on el van trobar, mentre que les autoritats locals han indicat el seu interès per comprar les peces, per tal d'exposar-les al públic.

Hambleton, de 59 anys, i Kania, de 60, van trobar les joies, que pesen entre 31 i 230 grams i tenen un contingut d'or d'almenys el 80%, el 11 de desembre, quan pentinaven aquest terreny del comtat de Staffordshire, al centre d'Anglaterra, amb les seves màquines detectores de metalls.

Després de passar una nit en blanc pensant en la importància de la troballa, van lliurar les peces als experts del Museu de Birmingham, que van certificar la seva vàlua, segons han explicat.

La comissaria de les col·leccions de l'Edat de Ferro britànica i europea del Museu Britànic de Londres, Julia Farley, ha dit avui que el descobriment és de "rellevància internacional".

"Els torques segurament van pertànyer a dones riques i poderoses, potser eren persones del continent que es van casar amb gent de la comunitat local", ha declarat.

"Esbrinar com aquests objectes van acabar amb cura enterrats en un camp del comtat de Staffordshire ens aportarà una valuosa informació sobre com era l'Edat de Ferro" a Gran Bretanya, va afegir.

En aquest mateix comtat del centre d'Anglaterra, un altre aficionat a la detecció de metalls -passatemps relativament comú al Regne Unit- va trobar el 2009 l'anomenat "Tresor Anglosaxó de Staffordshire".

Aquest impressionant tresor, que consta de 3.900 peces i està valorat en 3.285.000 de lliures (uns 3.844.000 d'euros, al canvi d'avui), s'exposa al públic durant l'any en diferents institucions culturals del país.