Els nens i nenes catalans que viuen en una situació de pobresa severa, és a dir, amb el 40% de la renda mediana (6.400 anuals) s'han incrementat un 23% entre el 2013 i el 2015, i ja són 262.000 infants. És una de les dades de l'informe 'Desheretats' de Save the Children que alerta de l'augment de les desigualtats per culpa de la crisi econòmica. L'entitat assegura que les famílies amb menys recursos s'han empobrit un 31% més que la resta, i per tant, les desigualtats s'han disparat. La responsable de l'ONG a Catalunya, Guiomar Todó, assegura són famílies que amb el treball no poden arribar als ingressos necessaris i creu que cal invertir en polítiques públiques que ''reverteixin'' aquesta situació.

L'informe 'Desheretats' de Save the Children vol posar ''la lupa'' , explica Todó, en com la crisi econòmica ha impactat molt més als infants que ja eren pobres. En aquest sentit, destaquen que el 20% de persones amb menys recursos, s'han empobrit un 30% més que la resta (que és del 7%) entre el 2008 i el 2015, és a dir, 4,5 vegades més. Aquest fet, explica Todó, fa créixer les desigualtats entre els infants que són més pobres i la resta.

Todó considera que les famílies amb menys recursos tenen, com a principal font d'ingressos, l'ocupació però que a la vegada, pateixen més precarietat i molt més atur de llarga durada. De fet, la incidència de l'atur de llarga durada, més d'un any, és de l'11,6% dels sustentadors principals de llars amb menors d'edat, mentre que només afecta al 4,8% de les llars sense infants a càrrec.

L'ONG també ha detectat que el 58% dels ingressos de les llars amb infants més pobres, es destinen a pagar la casa i les despeses relacionades i el 73% ha de suportar sobrecàrrega d'habitatge. A més, en aquestes llars més desfavorides, on la renda ha caigut més significativament, els han afectat més greument l'augment de lloguers, hipoteques i despeses de subministraments energètics.

Save the Children considera que si l'economia no pot generar suficient ocupació, cal que Catalunya desplegui polítiques públiques que puguin ''revertir'' aquesta situació, tal com apunta Todó i evitar que els infants empobrits es converteixin en adults empobrits. En aquest sentit, destaca que la inversió en polítiques d'infància a Catalunya és del 0,8%, mentre que a l'estat espanyol s'arriba a l'1,3% i a Europa, la mitjana és de, 2,35. Per això Todó demana uns pressupostos ''en clau d'infància'' i polítiques que siguin ''més eficaces''.

Entre les propostes de l'ONG destaca millorar la prestació actual per fill a càrrec, tant en cobertura com en quantia dels 25 als 100 euros mensuals, a més de recuperar la prestació universal per a la criança d'infants fins als 3 anys (o 6 en casos de famílies nombroses i monoparentals) que es va suprimir el 2011.