L'Ajuntament de Figueres ha fet possible la il·luminació i accés a Internet mitjançant energia solar a 59 escoles rurals de Burkina Faso gràcies a l'aportació econòmica de gairebé 40.000 euros ens els darrers 3 anys a través d'un projecte de l'Associació Sol Solidari i Actualité-Energia a Burkina Faso. Aquest és tan sols un dels 13 projectes en marxa als que es dóna suport des del Servei de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Figueres - i que prèviament han estat escollits al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació del consistori - amb l'objectiu de contribuir a la lluita contra la pobresa i al desenvolupament humà de països i zones en vies de desenvolupament.

Enguany, l'ajut econòmic de l'Ajuntament de Figueres al projecte d’electrificació solar d’escoles rurals de Burkina Faso ha estat de 11.287 €. Gràcies a aquesta aportació, s'han muntat instal·lacions autònomes constituïdes per una placa solar, una bateria, un inversor i les bombetes de baix consum necessàries per il·luminar suficientment una aula a cada escola escollida. Amb cada instal·lació, també es donen 3 làmpades solars portàtils que es poden deixar a professors i alumnes.

El projecte ha estat molt ben acollit a les escoles, que consideren la instal·lació un gran benefici per la comunitat educativa, ja que cada dia poden allargar les classes un cop s'ha fet fosc, i es poden realitzar moltes altres activitats escolars i extraescolars, reunions... Aquestes actuacions formen part d’un ambiciós programa d’electrificació solar d’escoles a les zones del país sense accés a l’electricitat, que des que es va iniciar el 2011, ha portat llum a 92 escoles. També s'ha facilitat la mateixa instal·lació a centres habilitats sanitàriament com a sales de part.

El regidor de Cooperació Internacional, Francesc Cruanyes, que recentment s'ha reunit amb els membres de l’Associació Sol Solidari i de Actualité-Energia de Burkina Faso per tal de conèixer l’estat del projecte, declara: “Fem un seguiment minuciós de tots els projectes, fins a l’últim cèntim, però no podem anar a visitar in situ tot el que s’ha fet amb l’ajut dels figuerencs. A vegades tenim la sort que ens ho vénen a mostrar. La tasca de Sol Solidari és tan simple i efectiva com extraordinària”