La jove logopeda Anaïs Pou ha tornat fa un parell de mesos de Pésaro, Itàlia, on ha realitzat un programa de Voluntariat Europeu de Creu Roja, realitzant tasques de servei assistencial en un Centre de Dia de malalts d´Alzheimer. Es tracta d´una iniciativa que forma part del programa Erasmus Plus de la Comissió Europea i que permet als joves desenvolupar les seves capacitats tot col·laborant en la feina diària d´organitzacions que es dediquen, entre altres coses, a l´assistència social, la protecció del medi ambient o la cultura. Des de l´Oficina Jove de l´Alt Empordà s´anuncia que ja "s´ha obert la inscripció al nou cos europeu de solidaritat que oferirà als joves l´oportunitat d´adquirir una valuosa experiència per desenvolupar les seves competències i aportar la seva contribució a la societat".

El programa s´adreça a joves d´entre 18 i 30 anys. Anaïs té 24 anys i és una de les joves de l´Alt Empordà que ha optat pel voluntariat a l´estranger per ampliar horitzons en l´àmbit professional i personal. "Més que canviar-me la vida, he canviat la visió que ara tinc d´aquesta" explica. "Tens un mentor que supervisa la teva estada i les reunions amb ell serveixen per valorar tot allò que estàs aprenent". La formació del voluntari és obligatòria. El seu objectiu és guiar els joves al llarg de tot el procés d´aprenentatge abans, durant i després del seu servei voluntari a l´estranger. "Això et dóna l´empenta necessària per aprofitar al màxim la teva estada fora de casa. Viure en un lloc diferent, tu sol, crear-te la vida des de zero és una cosa que tothom valora de forma molt positiva". Durant els mesos que va ser a Itàlia fins i tot va tenir la llibertat d´involucrar-se d´una forma més activa en la vida dels usuaris del Centre de Dia, més enllà de les tasques que li van ser assignades inicialment.

A través d´aquest Servei, els joves poden demostrar el seu compromís social i treballar donant suport a tota mena de causes dins la Unió Europea. Max García és un altre jove, figuerenc, que ha optat pel voluntariat a l´estranger per complir les seves aspiracions. Aquests programes són subvencionats i permeten que "empreses privades amb recursos escullin joves de l´exterior i els ofereixin una feina amb la qual aprendre i conèixer gent nova, quelcom difícil d´aconseguir sense fer un pas com aquest", comenta García, després d´haver viscut l´experiència. Amb 23 anys va optar per marxar a França, sense tenir cap noció de l´idioma, però engrescat des de l´Oficina Jove de l´Alt Empordà i a través de la Xarxa de Convivència de Roses. "Buscaven un perfil com el meu per a un programa de voluntariat que consistia a dinamitzar un nou skate park situat a Rois Le Bois, un municipi situat a trenta minuts de París". "L´oportunitat de sortir fora i experimentar un món diferent, t´obre les portes" assegura el jove, satisfet. A 14 anys es va introduir en el món de l´snowboard i a 21 anys va obtenir la màxima titulació en un àmbit en què no és fàcil trobar feina en el seu lloc de residència. Marxar de voluntari a París, "m´ha permès seguir estudiant i treballar i finalment m´ha canviat la vida". L´experiència ha estat un trampolí per a la seva incipient vida professional: "Poder participar en l´organització d´esdeveniments esportius a les principals estacions d´esquí dels Alps francesos va ser una gran oportunitat". Un cop acabat el programa de voluntariat va decidir quedar-se a l´empresa que el va acollir, primer fent feines de rentaplats i després optant a una formació com a monitor multiesport, que li ha garantit feina a partir de l´abril del 2017 a Rois le Bois, "fent allò que m´agrada. Aquest Nadal l´està passant a Figueres, on s´ha trobat un panorama poc encoratjador. "Trobo que aquí tot està estancat i m´adono que els joves si no marxen no tenen possibilitats".

Màxima difusió

La mateixa percepció té Anaïs després de tornar d´Itàlia; "Sentia clarament la necessitat de trobar una feina que m´omplís del tot". A Itàlia es va apropar als programes de voluntariat que els seus companys de pis, també voluntaris d´altres països, feien amb diferents col·lectius juvenils i ara ha volgut orientar cap a aquest sector el seu camí professional. El fet de ser escolta durant molts anys li ha facilitat la seva feina actual, de dinamitzadora juvenil a la Jonquera. "Lluitar pel que vols en cada moment és una de les moltes lliçons que ha après".

Tant l´Anaïs com en Max fan difusió al seu voltant de les excel·lències del programa de voluntariat europeu. A parer de l´Anaïs "fa falta que se´n parli més als instituts". En Max pensa el mateix, quan ve a Figueres s´apropa a l´Oficina Jove amb la intenció de donar el seu suport: "Vull retornar d´alguna manera tot el que ells han fet per mi".

Atenció personalitzada

Fins ara encara són pocs els joves que opten per aquest tipus de voluntariat tot i que des de l´Oficina Jove Comarcal es fa difusió tot l´any de totes les opcions que tenen els joves per treballar, estudiar o fer de voluntari a l´estranger. El Consell Comarcal de l´Alt Empordà, va ser acreditat el 2015 com a entitat d´enviament del Servei de Voluntariat Europeu en el marc del programa Erasmus i ofereix assessorament els dimarts de les 11 a les 13 hores a l´Oficina Jove. "Hi ha projectes d´àmbits molt diversos i normalment es desenvolupa entre 6 i 12 mesos, tot i que se´n poden trobar de menys durada" explica Alexis Sánchez dinamitzador de l´Oficina.

Tota la informació es pot consultar a través del web: /europa.eu/youth/solidarity