19 de desembre de 2016
19.12.2016
40 Años
40 Años
Cadaqués

El primer raig de sol d'Espanya surt al cap de Creus quatre mesos l'any

Roba el protagonisme de la matinada des del 21 d´abril al 21 d´agost a Maó, a Menorca Un estudi d´un científic gallec fixa els enclavaments de la
primera llum del dia

19.12.2016 | 07:27
Sortida de sol sobre el cap de Creus.

Entre el 21 d´abril i el 21 d´agost el primer raig de sol que arriba a Espanya es pot veure al cap de Creus. En contra de la creença socialment establerta i acceptada fins al moment que les primeres albades del país són a Maó, a Menorca, una investigació duta a terme per un científic gallec i publicada en una revista de prestigi internacional, referent en geografia, revela que durant quatre mesos de l´any això no és així. La teoria cau en part: Menorca manté l´exclusiva de les albes vuit mesos l´any però durant els altres quatre (que coincideixen a més amb una etapa estival, turísticament molt atractiva i interessant), el protagonisme de la primera llum del dia passa a la Costa Brava.

És al cap de Creus on es pot veure el primer raig durant aquesta etapa. Per què no és sempre al mateix lloc? «Per la canviant orientació de l´eix de rotació de la Terra respecte al Sol», aquesta és la idea bàsica, amb molts càlculs científics pel mig per arribar a la conclusió final. La posició relativa de la Terra marca aquest ball d´albades en el vessant oriental del país. «Contra la creença que es produeix en el punt més oriental d´Espanya, no és així durant tot l´any», apunta Jorge Mira, catedràtic d´Electromagnetisme de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) i autor de l´estudi, que va iniciar l´any 2008. Mira explica que els càlculs teòrics de les hores de sortida i de les postes de sol s´apliquen només a nivell del mar. Afegeix que els temps reals en què s´observa que el sol puja i s´estableix en un lloc particular divergeixen del càlcul teòric «a causa de les condicions atmosfèriques, la pressió i altres variables, com la refracció».

L´estudi de Mira acaba de ser publicat a Cartography and Geographic Information Science, publicació d´alt impacte en l´àrea de geografia que, segons paraules del científic, «se situa en el primer quartil», per descriure´n l´abast. En la investigació revela els punts geogràfics exactes en els quals es fa de dia i es posa el sol a l´Europa Continental; així titula la investigació reconeguda ara entre la comunitat científica internacional.
Conscient de l´interès turístic que tenen les albes i les postes de sol, a Mira li va cridar l´atenció que la primera llum del dia no sigui en el punt més oriental.

L´estudi del científic gallec parteix, precisament, per esbrinar l´altre extrem: concretar el lloc de les últimes postes de sol a la façana atlàntica. El punt més occidental de la península és el cap da Roca, a Portugal. No obstant això, Mira va pensar que, precisament pels efectes de la posició relativa de la Terra, potser el Sol no s´amagava sempre al mateix lloc, posant el focus a tot Europa Continental.
I els càlculs científics van corroborar la seva sospita, o la seva intuïció (cal destacar, com a anècdota, que Jorge Mira és natural de la Costa da Morte, a la Corunya, precisament on li va sorgir el dubte dels ocasos entre aquest punt, també molt occidental, i el cap da Roca, a Portugal).
L´estudi revela que entre març i abril i entre agost i setembre Galícia és l´escenari de l´últim ocàs a la façana atlàntica, en concret: cap Touriñán. Aquest punt protagonitza els últims solpores (com es diu en gallec la posta de sol) dos mesos a l´any, en contra també de la creença que era una exclusiva del punt més occidental (cap da Roca). Al llarg de l´any, la Costa da Morte s´alterna amb el cap da Roca i cap Sant Vicent (tots dos a Portugal) i amb Måsøy i Aglapsvik (tots dos a Noruega) com a punts en què el sol deixa de brillar per donar pas, definitivament, a la nit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema