El projecte Impuls de les llengües estrangeres de l'Institut Cendrassos de Figueres té un objectiu molt directe: que l'alumnat tingui un domini comunicatiu i lingüístic de les llengües anglesa i francesa. Les línies bàsiques d'actuació per assolir aquesta fita són, segons expliquen la directora, Helena Cortada, i la cap d'estudis, Gemma Vilarnau, els desdoblaments per nivells, intercanvis d'alumnes en instituts de l'estranger, preparació dels alumnes amb bon rendiment als exàmens d'anglès de la Universitat de Cambridge i de francès de l'Alliance Française, i també impartir classes en anglès en àrees no lingüístiques, com l'English Time, que es desplega a 2n d'ESO.

L'intercanvi lingüístic i cultural amb alumnes de francès de 3r i 4t d'ESO, per exemple, permet potenciar l'ús d'aquesta llengua fora de l'aula ordinària, donant-los l'oportunitat de conèixer altres zones geogràfiques i de conviure amb entorns familiars diferents al propi per ajudar-los a desenvolupar-se personalment i culturalment. Els joves de 3r d'ESO fan un intercanvi amb estudiants d'un institut d'Anglaterra, mentre que els de 4t d'ESO ho fan amb un de França.

A 1r de Batxillerat, també es viu aquesta experiència educativa, però amb un institut d'Alemanya. I, com a complement a tota aquesta activitat de relació amb països estrangers, cal parlar també de l'e-pal, un projecte que posa en comú alumnes del Cendrassos amb alumnes de centres de Dinamarca, pel que fa a 2n d'ESO, o de Suècia, pel que fa a 4t d'ESO, a través de correspondència per correu electrònic.

L'Erasmus+ a la Unió Europea

Els cicles formatius també compten amb l'al·licient de completar estudis i pràctiques a l'estranger. Així, l'Institut Cendrassos ha introduït el programa Erasmus+ de la Unió Europea, una iniciativa educativa que fomenta la mobilitat de professors i alumnes entre els països de l'Europa comunitària, així com l'intercanvi de bones pràctiques entre els professionals de centres educatius. "Concretament, en el nostre centre, permet que els alumnes de cicles formatius puguin realitzar la formació en centres de treball d'altres països de la Unió Europea, ampliant els seus coneixements tant en l'àmbit laboral com en llengües estrangeres", comenten Helena Cortada i Gemma Vilarnau.

El curs passat van poder fer pràctiques a l'estranger, gràcies a aquest programa, dos alumnes, un del cicle formatiu de grau mitjà de sistemes microinformàtics i una altra del cicle de gestió administrativa. Es preveu, per a aquest curs, la mobilitat de deu alumnes, quatre del cicle formatiu de grau superior i sis de grau mitjà.