12 de desembre de 2016
12.12.2016
Mollerussa

La Guia Sardanista 2017 recull 160 aplecs i 49 concursos amb Figueres com a Capital

La localitat lleidatana de Mollerusa dóna el relleu a la ciutat empordanesa com a Capital de la Sardana 2017

12.12.2016 | 07:48
Una banderola amb la Guia sardanista del 2017.

El Teatre l'Amistat de Mollerussa ha acollit la presentació de la Guia Sardanista 2017, un volum que recull fins a 160 aplecs i 49 concursos de colles de sardana esportiva a Catalunya, Andorra i el Rosselló. L'esdeveniment s'ha celebrat en aquesta localitat lleidatana com a Capital de la Sardana 2016 i ha comptat amb una actuació de la Bellpuig Cobla amb la mezzosoprano Marta Valero. La Confederació Sardanista de Catalunya és l'encarregada de coordinar i editar cada any la Guia, confeccionada per les diverses territorials d'Aplecs, la Federació Sardanista del Rosselló i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. La Guia Sardanista s'edita des del 2002, de manera que la d'aquest 2017 és la 16a edició, i cada any el seu disseny és diferent. Se n'ha fet una tirada de 15.000 exemplars. Mollerussa dóna el relleu a Figueres, Capital de la Sardana del 2017.

A la Guia Sardanista s'hi expliciten en ordre cronològic i alfabètic els aplecs i concursos, la població on es duran a terme, l'hora, l'indret i les cobles que hi actuaran. També inclou un llistat ordenat per territoris amb d'altres esdeveniments sardanistes d'interès com poden ser ballades, concerts, diades del soci, etc. Malgrat tot, s'hi recull només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any al llarg de tot el territori, i que es poden consultar a l'agenda oficial. Així mateix, proporciona informacions d'interès com ara el contacte de 57 cobles en actiu i 10 colles sardanistes de competició.

Les guies es podran aconseguir a través de les territorials dels Aplecs, al Palau Robert de Barcelona, al Palau de la Virreina de Barcelona, a diverses oficines de turisme d'arreu de Catalunya, a la seu de la Confederació Sardanista de Catalunya i a la seu de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS).

A l'acte d'aquest dissabte hi ha assistit l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; la presidenta de l'entitat sardanista de Mollerussa, Mercè París; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d'altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.

Capital de la Sardana

La Capital de la Sardana és un projecte de la Confederació Sardanista de Catalunya, que el considera l'esdeveniment de referència obligada durant tot un any, "un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana". També és un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d'aquesta cita. En aquest sentit, compta amb una programació continuada durant tot un any, que ofereix diversos grans esdeveniments lligats al món de la sardana per fer participar el públic sardanista i no sardanista. La idea és esdevenir també en un pol d'atracció cultural, turístic i econòmic perquè sigui una excel·lent oportunitat per dinamitzar i rellançar la projecció de la seu que acull aquest magne esdeveniment.

A Figueres, la capitalitat del 2017 ha estat impulsada per l'Ajuntament i el Foment de la Sardana Pep Ventura.

La seva intenció és impactar directament sobre la societat actual, no només com una activitat sardanista per part de tots els seus registres, sinó també com un esdeveniment cultural i festiu.

Per això, la Capital de la Sardana té assignats uns grans esdeveniments que suposen una important mobilització dins del col·lectiu. Entre d'altres, es concreten la Presentació de la Guia Sardanista d'Aplecs i Concursos, la Festa de Cloenda del Campionat de Catalunya de les colles sardanistes, un concurs de sardana esportiva i la Trobada de Centres Cívics de la Generalitat de Catalunya.

Sobre la Confederació Sardanista de Catalunya

La Confederació Sardanista de Catalunya és una entitat de 3r nivell que aglutina un doble vessant: totes les federacions sardanistes territorials de Catalunya i el Rosselló i totes les organitzacions dels diversos actors sardanistes: cobles, colles i associacions.

La Confederació Sardanista de Catalunya és el punt culminant d'un procés per tal d'unificar totes les expressions i entitats sardanistes sota una figura que eviti duplicacions. És l'interlocutor únic per a l'administració pública per a grans temes sardanistes d'àmbit nacional i promociona, difon i defensa la sardana.
Text
Secció/Subsecció: Cultura, Festa i cultura popular

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook