La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha fet una crida a la "difusió" i a la "solidaritat" en forma de "joguines, en forma de somriures i en forma de drets", a l'acte d'inici de la Campanya de Joguines de Creu Roja Catalunya que ha tingut lloc aquest matí a la seu d'aquesta entitat a Barcelona.

Per desenvolupar la campanya es comptarà amb la participació de prop de 1.500 voluntaris de Creu Roja Joventut, "l'ànima de la campanya" en paraules de la consellera, que dedicaran "temps i esforços" a més de 400 municipis d'arreu del territori català, a través de 83 assemblees locals i comarcals.

La campanya arrenca amb la previsió de repartir joguines a 25.558 infants en situació de vulnerabilitat d'arreu de Catalunya. Una tasca que "tant de bo no fos necessària" però que "mentre faci falta és bo que la faci Creu roja impulsant valors tan importants" com els relacionats amb el joc, "una eina, una transmissió de valors que apel·len al cooperativisme, al civisme, al pacifisme, i al no sexisme" ha destacat Munté. "Valors -ha afegit- que formen part de la nostra idiosincràsia, de qualsevol societat que es vol moderna i avançada i que vol la màxima cohesió".

La consellera de la Presidència ha reconegut la tasca de Creu Roja que, va mes enllà d'aquesta campanya de joguines, ja que "està relacionada amb els drets de les persones més vulnerables" i ha posat com exemple les accions en favor de l'habitatge, l'alimentació i el dret a l'educació sense oblidar la "ingent tasca humanitària que feu arreu del món".

En nom de la Generalitat de Catalunya, que és una de les institucions col•laboradores de la campanya, Munté ha afirmat que "com a Govern estem molt orgullosos de la vostra enorme aportació en termes que van molt més enllà de la campanya de joguines" i ha valorat "l'expertesa, la capil·laritat territorial, els crits d'alerta, i les propostes" de Creu Roja perquè "ens ajuden a confeccionar unes millors polítiques socials".

"Un any mes parlem de somriures, de solidaritat i de joguines", ha subratllat, però "per sobre de tot parlem de drets d'infant i joves" perquè puguin disposar de joguines i així "desenvolupar la seva personalitat i poder gaudir del joc amb els seus companys i famílies".

La presentació de la campanya de joguines ha anat a càrrec dels presidents de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera; el de la demarcació de Barcelona, Josep Quitet, i de la directora de Creu Roja Joventut a Catalunya, Rosa Alcalà. Els ha acompanyat el president estatal de la Creu Roja, Javier Senent.

Campanya de Joguines: "Els seus drets en joc"

Catalunya concentra més del 40% dels infants beneficiaris de la campanya arreu de l'Estat, a causa de la llarga tradició d'aquesta campanya a casa nostra. Arreu de l'Estat, aquesta serà la tercera edició de la campanya, durant la qual s'espera arribar a prop de 60.000 nens i nenes.

L'objectiu d'aquesta edició és mantenir el nombre d'infants a què va arribar la campanya de joguines durant les passades festes. Durant la temporada 2015-2016, 25.244 infants van rebre joguines de la mà de Creu Roja Joventut, mentre que, durant aquestes festes, s'espera arribar a 25.558. La previsió s'ha realitzat tenint en compte la demanda que tenen les diferents assemblees locals i comarcals de la institució humanitària que participen en la campanya, en molts casos de famílies derivades pels serveis socials de cada localitat.

Per cobrir aquesta demanda, Creu Roja Joventut necessita recollir 70.000 joguines fins el 3 de gener. S'habilitaran diferents punts arreu de Catalunya per a la recollida, que es poden consultar al web www.lajoguinaeducativa.com.

La campanya també pretén sensibilitzar sobre el dret dels infants a jugar i el valor educatiu del joc, ja que s'emmarca en el projecte "Joguina Educativa", que Creu Roja Joventut desenvolupa durant tot l'any. Per això, Creu Roja Joventut sol•licita que les joguines siguin noves -ja que tots els infants tenen dret a estrenar una joguina independentment de la situació econòmica de les seves famílies- no bèl•liques, no sexistes, sostenibles i que, preferentment, fomentin el joc cooperatiu.