Aquest diumenge ha plogut sobre Figueres durant tota la nit i bona part de la matinada, però els núvols s'han obert a quarts de vuit del matí per deixar entrar els primers raigs del sol. Aleshores s'ha esvaït qualsevol dubte: la marea rosa podia ocupar el centre de la ciutat. Una marea rosa formada per més de 3.350 mares, filles, nétes, àvies, sogres i amigues. Persones de cap a peus que han volgut fer costat a la crida del Grup Iris en la seva lluita contra el càncer de pit.

La primera Cursa de la Dona ha estat un èxit. Des del primer moment, la plaça Catalunya s'ha anat omplint de gent. Famílies senceres, amb mascotes i tot. El carrer Nou feia goig de veure. El fotògraf del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ i emporda.info, enfilat a la balconada de can Carreras, ha estat testimoni de la riuada humana, en femení, que ocupava tot el tram de carrer des de la Font Lluminosa fins a la seu del Consell Comarcal.

La batukada ha precedit una sortida genial. Primer, elèctrica. Pausada, després. Havien de recórrer 5.000 metres. La primera a fer-ho ha estat l'atleta llersenca Ester Ferrusola, del Club Atletisme Figueres. Totes les altres l'han seguida. La pluja només ha fet acte de presència en el moment de l'arribada a la plaça de Catalunya.

Lluny, des de la distància, alguns testimonis diuen que pluja i sol han deixat entreveure un arc de Sant Martí sobre la serralada de Rodes. Un Iris, com el grup de les valentes organitzadores que esperaven a les dones a la línia de meta. Música, ball, esmorzar i castells. Gent, molta gent. Un dia feliç, fins i tot per a totes aquelles dones que hi han participat després d'haver superat un càncer o que estan en tràmit de fer-ho. "Gràcies, gràcies, gràcies", repetien mil i una vegades Lídia Albert i tot el seu equip. No n'hi ha per menys. Figueres, per un dia, ha fet del color rosa el color de tota una ciutat.