Amb la voluntat de compartir els llocs, viatges i les persones que ha conegut i que han enriquit el seu camí, l´artista Roser Raluy va començar ara fa dos anys a escriure un llibre per ser publicat: Viatges memorables i fotografies instantànies on documenta episodis rellevants de la seva vida. Perquè finalment aquest recull vegi la llum, ha llançat una campanya a través de Verkami. "He fet 60 anys i el llibre recull tot aquest temps, retrata diferents llocs en moments determinats que jo vaig viure". Els cops de porra a l´aeroport de Barcelona quan Serrat torna de l´exili, Grècia el 1976, el discurs de cap d´any de Havel quan acabava de ser president de Txecoslovàquia, el viatge en tren des de Nova Delhi a Madràs... marquen algun moment de vida lligat a la història, però també n´hi ha de personals: com quan buscava amb el meu pare, tinent republicà, les restes de les batalles de la guerra civil, el Secret Garden de Londres o un rellotge de sol humà a la Ciutadella.

La campanya Verkami ha de servir per finançar l´edició i impressió de 100 llibres en format paper. L´objectiu és arribar als 2.000 euros, dels quals l´autora del llibre ja ha superat la xifra dels 1.500 i encara resten per col·laborar 30 dies a través de:http://www.verkami.com/locale/ca/projects/16295. En el projecte, hi han col·laborat alguns amics i companys de professió. Neus Oliver, dissenyadora gràfica i membre del grup Tallers Artesans, al qual pertany Raluy, s´ha encarregat de fer una portada "que descriu a la perfecció la finalitat del llibre".

En aquest recull de memòries, ha volgut explicar els viatges que han estat importants per a ella, i també les imatges o els retrats que han quedat impresos en la seva vida. "Sempre m´ha agradat explicar històries, algunes d´aquestes ja les coneix la gent del meu entorn", d´altres les ha rescatat de la memòria "abans que caiguessin en l´oblit on el pas del temps aboca alguns records". És un projecte personal que "vull compartir entre la gent que em coneix, però també entre els que considerin el tema dels viatges com a font de coneixement".

Recompenses amb encant

Per a les persones que vulguin col·laborar, els mecenes del projecte, Raluy ofereix unes visites guiades especials a Girona "sobre una idea que vaig desenvolupar fa un temps: Girona en clau femenina, un total de 2 hores amb històries i llegendes de la Girona més emblemàtica". "Una altra recompensa serà un dinar al jardí de casa meu amb alguns dels plats que surten al llibre".

La ceràmica ha estat per Roser Raluy el seu ofici i professió. Però en els últims anys, per tirar endavant, va estudiar per ser guia de museus i el que va començar com una ajuda econòmica va esdevenir una passió i la seva professió actual. Treballa fent visites guiades i activitats educatives. El llibre recull algunes d´aquestes propostes especials com ara un rellotge de sol humà a la Ciutadella de Roses i d´altres que tenen molt a veure amb l´esperit lliure que diu que ha heretat del seu pare, al qual també homenatja dins el llibre. El dia que hauria fet cent anys, vam anar a descobrir la Cova d´en Gispert, que s´omple de colors quan surt el sol: "el meu pare m´havia parlat d´ella i arribar-hi va ser tota aventura", que Raluy ha afegit als grans moments del llibre.