Les ganes d’obrir nous horitzons en el dia a dia, va portar un grup d’amics de Garrigàs a iniciar-se en el teatre. De la seva passió ha sorgit una companyia amateur, El Bastarral. Trepitgen amb seguretat l’escenari amb ganes de divertir-se i divertir, però també de donar un cop de mà a les entitats locals que ho necessiten.

Curiosos, inquiets, amb ganes d’aprendre i de passar-ho bé, els membres de la companyia El Bastarral desprenen energia quan parlen de teatre i s’il·lusionen quan pensen en la seva propera actuació. Fa pocs mesos que Dolors Quer, Pere Giró, Pere Turró, Quim Pastoret i Judit Pastoret, amb 13 anys, han constituït el grup de teatre, però fa anys que es preparen per donar-ho tot sobre l’escenari. La seva primera obra, 'Vides inexactes', es va estrenar amb èxit el mes d’abril passat a Garrigàs, i ja s’ha representat a Vila-sacra, Navata i l’Escala, sempre amb una calorosa resposta per part del públic, que fa que es dispari l’adrenalina de tot el grup. “Vam aprendre d’un gran mestre del teatre, Salvador Puig”. La seva prematura mort, el juny d’aquest any, ha deixat la jove compa­nyia òrfena, però “és com si el seu record ens empenyés a tirar endavant i ens guiés”. “Era un professor i un director exigent”, assegura Quer, “però tot el que són capaços de fer en un escenari li devem a ell”.

Ja fa tres anys que l’ajuntament de Garrigàs va organitzar un taller de teatre: “Teníem la inquietud de fer teatre i ens vam apuntar” assenyala Pastoret. “Primer ens movien les ganes de sortir de casa i fer alguna cosa diferent”, però, a poc a poc, es va convertir en una activitat indispensable que ha enfortit una relació d’amistat ja existent: “Per mi és com una teràpia, trenques la rutina, canvies d’aires” explica Turró.

El més emocionant és, per a Giró, sortir a escena i poder dir el que penses. “És el creador dels dos monòlegs que s’inclouen a Vides inexactes, un muntatge que inclou quatre peces on es barreja l’horror i la comèdia, moments tan estranys com propers, visions surrealistes i amb una sàtira contundent sobre la mort, el matrimoni, el consumisme o les relacions laborals, una crítica social que busca sempre la reflexió del públic”, diu Quer. El grup va començar a preparar l’obra -una adaptació d’un text d’Esteve Soler- “que ens va recomanar en Salva quan ens va entrar el cuc de presentar-nos a la gent de Garrigàs amb un espectacle”. Des d’aquella experiència: “va ser pura adrenalina” -recorda Quer- la companyia ha seguit actuant amb una lloable vocació solidària, oferint a través de cada espectacle el seu suport a una entitat local. A Garrigàs, van col·laborar amb l’Ampa de l’escola i en l’última funció, a l’Escala, amb l’Associació Catalunya Contra el Càncer. Dels 5 euros que val l’entrada, 2 es destinen amb aquestes finalitats. La propera representació serà a Vilademuls, el 10 de desembre, per La Marató de TV3 i per l’any que ve ja tenen algun bolo previst al Barcelonès. Mentrestant ja s’imaginen en un nou espectacle i confien trobar la persona que els vulgui acompanyar en aquest nou repte.