El Consell Ciutadà d'Infants de Figueres exerceix d'altaveu de tots els nens i tots els adolescents de la ciutat. Aquest òrgan de participació ciutadana està representat per alumnes de 5è i de 6è d'EPO i de 1r i de 2n d'ESO, que han estat elegits democràticament als seus respectius centres educatius. I cal remarcar que hi són tots, tant les escoles com els instituts, tant els centres públics com els concertats i el privat. Aquest diumenge, 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància, ha estat per a ells una jornada especial de reivindicació dels seus drets.

En una reunió infantil a la sala de plens de l'ajuntament, presidida per l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i oberta a les famílies, s'han projectat tres vídeos en què es mostra l'activitat que es desenvolupa en el sí del Consell d'Infants. A més, els dos integrants figuerencs del CNIAC (Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència), en Jaume i la Jordina, han explicat què és i com funciona aquest òrgan d'àmbit català, que precisament celebrarà una trobada a Figueres el 26 de novembre, a l'Institut Olivar Gran.

En la mateixa reunió plenària. s'ha portat a terme la renovació de càrrecs del Consell d'Infants. Els consellers sortints han tingut l'oportunitat de fer balanç del seu pas per aquest espai de participació i els nous consellers s'han presentat davant dels seus companys.

Els consellers que surten han pronunciat paraules emotives i sentides, d'agraïment, sobretot, als responsables polítics i tècnics municipals que donen suport a l'òrgan infantil, mentre que els consellers nous s'han expressat amb missatges enèrgics i engrescadors, centrats en aquesta nova etapa que els toca viure.

L'acte ha comptat amb la presència de portaveus de la política figuerenca, tant regidors de l'equip de govern com de l'oposició. Un cop acabada la sessió protocolària, l'activitat s'ha traslladat a la plaça de l'Ajuntament.

Per celebrar el Dia de la Infància, la plaça ha estat el centre neuràlgic d'una festa, amb tallers creatius i molta animació. En un escenari que s'ha muntat per a l'ocasió, caracteritzat en un cantó per l'escultura mòbil que simobilitza el Consell d'Infants, els consellers han fet lectura d'uns fragments del 'Manifest en defensa dels drets dels infants i adolescents de Catalunya 2016'.

Molts d'aquests mateixos nens i nenes i d'altres de la ciutat han estat els protagonistes de l'edició d'aquest diumenge, 20 de novembre, del diari ARA. Les notícies, els reportatges i les entrevistes que apareixen al rotatiu estan il·lustrats amb dibuixos fets, en la seva totalitat, per escolars de Figueres. Un grup de nens i nenes ha viatjat aquest dissabte, dia 19, a la seu de la redacció de l'ARA, a Barcelona, acompanyat per la regidora d'Educació, Infància i Joventut, Núria Galimany, i per tècnics de la seva àrea, i han fet dibuixos in situ. Altres il·lustracions van arribar al diari des de Figueres, fruit de la dinamització als propis centres educatius, que van animar els nens i les nenes a pintar sobre temes d'actualitat.

Aquest és, íntegrament, el 'Manifest en defensa dels drets dels infants i adolescents de Catalunya 2016'.

"Aquest 20 de novembre de 2016, en motiu de la celebració del dia dels drets dels infants, els membres del CNIAC hem decidit redactar aquest manifest amb la col·laboració dels Consells Territorials on definim quatre drets que ens sembla que a Catalunya necessiten més suport. Ens sembla important que els infants siguin coneixedors dels seus drets, i és per això que ens dirigim tant als nens i les nenes com a la resta de catalans mitjançant aquest manifest:

Dret a participar a la vida Social, Cultural i Política

Tot els nens i nenes i adolescents tenen dret a opinar sobre temes que els afecten, en conjunt amb altres persones, i a intervenir i fer el que pugui afectar al desenvolupament del seu entorn. S'ha de tenir en compte la seva opinió i poder estar presents als actes culturals, socials i polítics que mantinguin relació amb ells.

Dret a una vida digna i un entorn saludable

Tots els nens i nenes han de poder tenir a prop seu un metge que els pugui atendre. També tots els nens i nenes tenen dret a tenir una alimentació i a viure en un entorn saludable. En el cas de ser un infant abandonat o maltractat has de poder rebre una atenció especial.

Dret a una educació de qualitat

L'educació és important pel futur de la societat ja que construeix persones civilitzades, educades i amb valors. L'educació obligatòria hauria de ser gratuïta i de qualitat més interactiva amb bons professors. Per a que tot alumne pugui assolir una base mínima de coneixements i que se li potenciïn les diverses habilitats.

Dret a una família

Tot infant té dret a una família que es preocupi per ell i li proporcioni elements bàsics, com un sostre o menjar, però no únicament objectes materials, sinó l'amor d'una mare o un pare i el sentiment de pertànyer a un lloc. En cas de que no pugui ser, el govern hauria de vetllar per a que el nen pogués tenir una infància completa i sense mancances. Hem de potenciar les adopcions per aconseguir que tothom es senti acollit en família.

Ens sembla rellevant que els infants de Catalunya visquin en un entorn on els seus drets siguin respectats.

Animem a que ningú es quedi de braços creuats davant de l'incompliment d'aquests drets. Tots i totes amb els petits actes quotidians hem de fer possible que els nostres drets es compleixin. Necessitem el suport i el treball del govern per garantir el compliment dels drets."