"Som l'únic país del món que dina a les 3 de la tarda i sopa a les 10 de la nit." La frase és del promotor de la 'Iniciativa per a la reforma horària. Ara és l'hora', Fabian Mohedano, diputat de Junts pel Sí que aquest divendres, 18 de novembre, ha fet una conferència a Figueres, a la Biblioteca Fages de Climent.

I quan diu que "som l'únic país del món que dina a les 3 de la tarda i sopa a les 10 de la nit", el ponent convida a fer una reflexió, que abona amb altres hàbits d'aquest país que poc tenen a veure amb la resta del món: "Aquí, perdem una hora sencera de son i, a més, hi ha molta gent que enlloc d'esmorzar quan es lleva esmorza a quarts d'onze o quarts de dotze del matí". Per a Fabian Mohedano, aquest tipus de rutina provoca un risc de tenir una mala qualitat del son i també és una de les causes principals d'un fenomen que creix en la nostra societat: l'obesitat.

Per arribar a aquestes conclusions, el promotor de la reforma horària ha parlat prèviament dels fusos horaris, dels canvis d'hora d'estiu i d'hivern i de pros i contres. També ha dedicat un bloc de la seva conferència a la forma com ens organitzem en el nostre dia a dia i a l'estructura rígida dels horaris laborals. Sobre aquest últim tema, ha anotat que la nostra cultura és molt diferent a la d'altres països europeus: "A Holanda, per exemple, es pot entrar i sortir de la feina si has d'acompanyar un familiar al metge, si tens el fill malalt o si t'han de canviar un aparell elèctric. En canvi, aquí, la taxa de flexibilitat horària a la feina és pràcticament inexistent."

"A molts països europeus, com Holanda o Alemanya, es valora més el rendiment del treballador i no tant l'horari físic i rígid d'estada al centre de treball", assegura Fabian Mohedano, alhora que aporta una dada al respecte: "Estem a la cua de la productivitat a Europa". I també aporta una xifra: "Estem a la feina 250 hores més que els alemanys però treballem menys." A això, el ponent ho anomena: "Cultura presencialista."

Mohedano considera que és possible canviar els hàbits i usos del temps d'una ciutadania que viu i treballa a un ritme diferent de l'europeu i a la qual cada vegada més li falta temps per al gaudi personal.

En l'acte a la Biblioteca Fages de Climent, Fabian Mohedano ha presentat el seu llibre 'Posem-nos a l'hora! Les 100 raons de la reforma horària' (Cossetània Edicions, 2016), on plasma els molts arguments que esgrimeix per defensar la Reforma Horària. La conferència ha estat possible gràcies al Banc del Temps Figueres amb el suport de Llibres Low Cost de Figueres.